Novosti

29/11/2023

Grad Pula postao drugi grad u Hrvatskoj koji se pridružio Mreži mediteranskih gradova

Odlukom Gradskog vijeća od 27. studenoga Grad Pula službeno je postao dio Mreže mediteranskih gradova „MedCities“ koja okuplja brojne mediteranske gradove iz raznih država s ciljem jačanja i razvoja urbane održivosti kao načina za poboljšanje životnih uvjeta u mediteranskoj regiji i za prevenciju klimatske krize.

Grad Pula tako je postao drugi grad u Republici Hrvatskoj, nakon Dubrovnika, koji se pridružio Mreži mediteranskih gradova.

Prošlog tjedna u Sarajevu održana je Generalna skupština Mreže mediteranskih gradova na kojoj su u ime Grada Pule sudjelovale zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić i p.o. pročelnica Službe Gradonačelnika i Gradskog vijeća Iva Matanović. Generalna skupština je 23. studenoga prihvatila kandidaturu Grada Pule, nakon čega je 27. studenoga Gradsko vijeće Grada Pule donijelo odluku o prihvaćanju inicijative za pristupanje, čime se Grad Pula službeno pridružio Mreži mediteranskih gradova.

Mreža mediteranskih gradova osnovana je 1991. godine sa sjedištem u Barceloni, a danas okuplja više od sedamdeset gradova s mediteranskog područja. Osnovni cilj Mreže je promoviranje rasta uloge lokalnih vlasti te pomoć članovima prilikom provedbe i razvoja projekata u područjima strateškog planiranja, održivog razvoja, očuvanja okoliša i bioraznolikosti, socijalne kohezije i ekonomskog razvoja.