Novosti

28/11/2023

Grad Pula sudjelovao na 15. Liderovoj konferenciji ’48 sati‘

Veliki broj predstavnika gradova i poslovnog sektora okupila je 15. Liderova konferencija ’48 sati‘, odnosno 15. susret gradonačelnika i poduzetnika koji se ove godine održao u Poreču.

U ime grada Pule konferenciji se odazvala voditeljica Odsjeka za razvojne i europske politike Grada Pule Antonija Babić koja je sudjelovala na panel raspravi „Razgovor s gradovima: Što nas EUI i URBACT mogu naučiti?“, zajedno s pročelnikom za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika Petrom Mišurom te moderatorom Markom Ercegovićem iz Udruge gradova u Republici Hrvatskoj.

Na panelu su predstavljena iskustva Grada Pule koji po prvi put provodi dva URBACT projekta na temu regeneracije javnih prostora uključivanjem mladih i razvoja poslovnog okruženja za zadržavanje talenata, te povezivanja tih tema po pitanju strateških dokumenata na lokalnoj razini. Nastavno na strateško planiranje i integrirani pristup dan je osvrt na ITU mehanizam,  posebice uspoređujući prošlu financijsku perspektivu i novu, te na očekivanja u budućnosti. U novoj perspektivi uz Grad Pulu koji je bio dio ITU mehanizma i u prošlom razdoblju, i Grad Šibenik će postati ITU grad uz ostalih 20 gradova, nakon potpisivanja Sporazuma, koji se očekuje ubrzo.

Uz navedene programe, dan je osvrt na Europsku urbanu inicijativu, gdje je Pula trenutno jedini grad koji je uspješno prijavljen na „peer review“ aktivnost jačanja kapaciteta u sklopu navedene inicijative. Radi se o metodologiji usporedbe prema unaprijed definiranim aktivnostima koje provodi skupina gradova kako bi usporedili svoje strategije održivog razvoja i na taj način osigurali optimalnu implementaciju strategija.

Zaključno, oba predstavnika gradova, i Pule i Šibenika, zaključili su kako je iznimno važno ulagati u ljudski kapital i kako programi poput URBACT-a i Europske urbane inicijative pružaju niz mogućnosti za razvoj gradova sa strateškog aspekta, ali posebice za razvoj djelatnika lokalne zajednice koji se umrežavaju s djelatnicima drugih gradova od kojih uče i stvaraju nove spoznaje čime unaprjeđuju svoj svakodnevni rad.

Susret gradonačelnika i poduzetnika ukazuje na potrebu aktivne uloge gradova i tijela lokalne samouprave u poticanju poduzetničke djelatnosti. Nužno je osvijestiti potrebu i mogućnost da gradovi generiraju poslovnu aktivnost koja će doprinijeti održivom razvoju, čemu podršku mogu pružiti mogućnosti financiranja u sklopu fondova Europske unije.