Novosti

27/11/2023

U Kinu Valli održana edukativna predstava Abeceda interneta za pulske osnovnoškolce

Danas, 27.studenog u Kinu Valli su se u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti, održale dvije izvedbe digitalne predstave Abeceda interneta za učenike petih razreda pulskih osnovnih škola. Učenici su sa velikim zanimanjem i oduševljenjem pratili prikazani sadržaj i intenzivno se javljali za komentare i postavljanje pitanja.

Tomislav Krstanović, jedan od idejnih začetnika predstave, ističe da je vrlo važna edukacija i podrška odraslih, posebice u period kad djeca počinju otvarati profile na društvenim mrežama i intenzivnije koristiti internet.

Producentica predstave Ana Vilenica smatra da je ovakav pristup zaista učinkovit u pokretanju komunikacije s djecom, što su pokazale i današnje predstave u Kinu Valli. Većina se učenika nakon odgledanih klipova javljala za riječ i spremno govorila o svojim iskustvima s različitim oblicima elektroničkog nasilja i opasnostima koje se nalaze dostupne na internetu. Istaknula je da su današnje generacije vrlo napredne i tehnološki pismene te da i odrasli u interaktivnim dijalozima kontinuirano uče od djece koja danas samostalno i jednostavno koriste nove tehnologije.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport, Ivana Sokolov, ističe da je edukacija pulskih osnovnoškolaca po pitanju modernih ovisnosti i izazovima korištenja tehnologije od iznimne važnosti te da će Grad i dalje kontinuirano ulagati u edukativne aktivnosti kako djece, tako mladih i stručnih službi koje svakodnevno rade na osobnom razvoju i odgoju naših mladih sugrađana. 

Abeceda interneta je inače prvi put izvedena uživo 2019. godine, a uslijed pandemije je digitalizirana. Nastala je u produkciji Udruge FDM, uz podršku Agencije za elektroničke medije, Ministarstva kulture i medija, Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva obrazovanja.

Predstava je nastala s ciljem osvješćivanja djece o opasnostima i prednostima korištenja interneta te ih potiče da o svojim iskustvima razgovaraju s nastavnicima i stručnim suradnicima u škola. Predstava se sastoji od edukativnih i zabavnih videoklipova o povijesti interneta, cyberbullingu, krađi identiteta, likeovima i osobnoj vrijednosti te o lažnim vijestima na internetu, a namijenjena je prvenstveno učenicima viših razreda osnovnih škola.

Ovo je još jedan u nizu programa koji Grad Pula provodi u sklopu aktivnosti Vijeća za prevenciju kriminaliteta grada Pule. Do kraja godine održat će se stručni skup u sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, zatim radionica komunikacijskih vještina za nastavnike osnovih škola s ciljem prevencije vršnjačkog nasilja te predavanje izvanredne profesorice, doktorice Mirjane Graovac, specijalista psihijatrije, subspecijalista dječje i adolescentne psihijatrije, subspecijalista psihoterapije o ADHDu i sličnim poremećajima kod djece za stručne službe odgojno-obrazovnih institucija i institucija koje djeluju u sklopu Vijeća za prevenciju kriminaliteta grada Pule.