Novosti

27/11/2023

Uspostava kulturno - obrazovne suradnje škola sa statusom ekoškola u okviru međunarodnog projekta s Osnovnom školom Monte Zaro Pula

Upostava kulturno- obrazovne suradnje škola sa statusom ekoškola u okviru međunarodnog projekta s Osnovnom školom Monte Zaro Pula, studijsko putovanje djelatnika Osnovne škole „Marija Trandafil“ Veternik, Novi Sad, Republika Srbija

U petak 24. studenog 2023. u poslijepodnevnim satima u OŠ Monte Zaro Pula održano je svečano Učiteljsko vijeće povodom uspostave kulturno-obrazovne suradnje s osnovnom školom „Marija Trandafil“ iz Veternika, Republika Srbija. Cilj susreta je zajednička razmjena iskustava i postignuća u provođenjima i ostvarivanjima eko aktivnosti u okviru obrazovnih sustava Republike Hrvatske i Republike Srbije. 

U prvom posjetu, 20 učitelja i ravnateljicu OŠ „Marija Trandafil" Milijanu Grahovac Prole pozdravila je Elvira Krizmanić Marjanović , zamjenica pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade u ime Gradonačelnika Grada Pule dr.sc. Filipa Zoričića zaželjevši ugodan boravak u Puli i dodatno stjecanje znanja na njihovu studijsku putovanju te im ovom prigodom uručila monografiju Pule za školsku knjižnicu.

Ravnateljica OŠ Monte Zaro Branka Sironić Buić u ime djelatnika također je pozdravila goste te predstavila OŠ Monte Zaro kao nositeljicu platinastog, trajnog statusa međunarodne eko škole. Potom su predstavnici škole predstavili školu, nositeljicu srebrnog statusa eko škole. Ravnateljice su razmijenile i darove, ekološki obojane likovne radove učenika škola.

Učenice četvrtašice Pia i Mara na čakavskom narječju recitirale su simpatičnu, ekološku recitaciju: Zaro škovacin – Eko junačin. Svi uzvanici veselo su se nasmijali obzirom da su gosti naučili da "kurijera" nije "karijera" već autobus na čakavskom narječju.

Dok je Monte Zaro najmanja osnovna škola u Puli, OŠ „Marija Trandafil" je najveća u Veterniku i pohađa ju oko 800 učenika. OŠ Monte Zaro smještena je u staroj zgradi i djeluje od 1961. godine, a škola iz Veternika je novoizgrađena škola koja djeluje tek petnaestak godina.

Nakon predstavljanja gosti su razgledali OŠ Monte Zaro te u ugodnom druženju razgovarali o stručnim temama. Ravnateljica OŠ „Marija Trandafil" Milijana Grahovac Prole pozvala je djelatnike Osnovne škole Monte Zaro u Veternik na studijsko putovanje.

Pri završetku ovog susreta istaknut je naglasak kako su učenici i učitelji koji radom, kreativnošću i entuzijazmom pokreću školski život i provođenje projekata najvažniji u cjelokupnom djelovanju obrazovnog sustava.