Novosti

24/11/2023

Svečano otvoren 29. Sa(n)jam knjige u Istri

U petak, 24. studenog 2023. godine ispred Doma hrvatskih branitelja svečano je otvoren 29. Sa(n)jam knjige u Istri koji će trajati sve do nedjelje, 3. prosinca.

U ime Grada Pule otvorenju se odazvao gradonačelnik Filip Zoričić koji je pozdravio sve ljubitelje knjige i prijatelje sajma. Čestitao je 29 godina sajma Magdaleni Vodopiji i njenom timu ljudi te izrazio dobrodošlicu svima koji su došli u naš grad.

„Drago mi je da je ovogodišnji sajam posvećen najvećem pulskom i istarskom profesoru Miroslavu Bertoši. To je čovjek koji je u svojim zapisima ostavio zaista vječni trag našega grada, prostora i zavičaja u kojem mi živimo. I zato sam itekako zahvalan. A ova tema sajma – „Život u oblacima“, je intrigantna jer se često pitamo je li bolje živjeti u oblacima ili čvrsto na zemlji. Zato je tu literatura koja će nam pomoći“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Na otvorenju sajma obratila se Nevena Tudor Perković, izaslanica ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, koja je rekla da Ministarstvo kulture i medija uz sve oblike poticanja književno-nakladničke djelatnosti uključuje i strip, te da puno truda ulaže kako u međunarodnu vidljivost domaćih autora tako i u njihovo uključivanje u svjetske trendove.

Pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica istaknuo je da je suština ovoga sajma s jedne strane ukorijenjenost u vlastite vrijednosti od Miroslava Bertoše, Histrokozmosa, itd., a s druge strane snaga da se dovedu svjetske veličine s kojima se možemo usporediti.

Direktorica Sajma knjige u Istri Magdalena Vodopija rekla je da je cijeli tim sajma bio u oblacima cijelu godinu, da je ovogodišnja tema sajma za njih životna i da su se vratili na same početke sajma.

„Veliki čitatelji i oni koji tek počinju kada zaranjaju u knjigu oni ustvari zaranjaju u oblake. Svijet oko njih više ne postoji i nalaze se u svojim odabranim svjetovima. Želim vam svima da uđete u ovaj naš oblak“, poručila je Magdalena Vodopija.

Počasni gost sajma Milo Manara, jedan od najvećih svjetskih autora stripa, rekao je da je sretan i počašćen što je na pulskom sajmu te je zahvalio na pozivu.

„To je sajam knjige, a ja crtam stripove. Dati tako veliko priznanje stripu na ovako uglednoj manifestaciji kao što je Sanjam knjige Istri iznimno je važno. Pozvan sam na sajam kako bih predstavio svoj strip koji je posvećen Imenu ruže“, rekao je Manara kojem je ove godine pripala čast otvoriti sajam.

Voditeljski par bili su glumci Livio Badurina i Dijana Vidušin, a uz njih posebnu atmosferu kreirao je nastupom na bubnjevima pulski glazbenik Marco Quarantotto. Otvaranje je pratio nastup jazz kvinteta Sterptet pod vodstvom Branka Sterpina.

Tijekom deset više od 250 gostiju, književnika, umjetnika, filozofa i znanstvenika sudjelovat će u stotinjak programa sajma. Ovogodišnji sajam posvećen je pokojnom profesoru Miroslavu Bertoši, najvećem povjesničaru Istre, a tema je „Život u oblacima“ koji ulazi u sve programe ovogodišnjeg Sajma.

U prodajnom dijelu sajma posjetitelje očekuje više od 20 tisuća naslova 300 nakladnika, a popusti su od 20 do 70 posto. Sve informacije možete pratiti na web stranicama Sa(n)jam knjige u Istri www.sanjamknjige.hrte na društvenim mrežama.