Novosti

18/11/2023

Zamjenici gradonačelnika Grada Pule Ivona Močenić i Bruno Cergnul sudjelovali u mimohodu sjećanja „I u mom gradu svijetli Vukovar“

Nakon što su u jutarnjim satima 18. studenoga 2023. godine položili vijence u povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje na pulskom Gradskom groblju i u Parku Franje Josipa, zamjenici gradonačelnika Grada Pule Ivona Močenić i Bruno Cergnul su uza župana Istarske županije Borisa Miletića, pročelnika Upravnog odjela župana Ivana Glušca, vijećnike Gradskog vijeća Grada Pule, predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata i sugrađane u večernjim satima sudjelovali u tradicionalnom mimohodu sjećanja Vukovarskom ulicom.

Predsjednik Udruge HVIDRA Pula Janko Žužić obratio se okupljenima kod grafita „Vukovar“ te rekao da se po prvi put mimohod odvija bez njegovog prethodnika, pokojnog Ivice Lerotića, jednog od idejnih začetnika samog događaja. Odaslao je poruke mira i tolerancije i poručio da se Vukovar više nikad ne smije ponoviti.

„Svijetla grada Vukovara šalju poruku da moramo graditi mir, poštivati različitosti i uvažavati drugačije. Čuvajmo Hrvatsku, jedinu našu domovinu! Neka se više nikada nitko ne usudi otimati ono što mu ne pripada. Svi trebamo ulagati dodatne napore na dobrobit svih građana. Lijepa je naša zemlja, nek' takav bude i život u njoj.

Grad koji danas svijetli nastavio je živjeti. Poput Feniksa digao se iz pepela i ruševina, uz veliku žrtvu nedužnih i poginulih, nestalih hrvatskih branitelja, žena, djece i staraca. Poklonimo se svim žrtvama Vukovara, Škabrnje i šire, diljem naše zemlje“, rekao je Žužić.

Okupljeni su minutom šutnje odali počast svim žrtvama te nastavili u tišini mimohod do kraja Vukovarske ulice duž koje su građani palili svijeće. Ovom je prigodom cijela Vukovarska ulica bila zatvorena za sav promet sa svim raskrižjima za vrijeme trajanja mimohoda.

Mimohodom kojim se obilježava Dan sjećanja na žrtve Vukovara održava se u organizaciji HVIDRA-e Pula pod motom „I u mom gradu svijetli Vukovar“. Nakon mimohoda služena je Sveta misa u crkvi Sv. Antuna za sve stradale, ubijene i poginule hrvatske branitelje i nevine žrtve Vukovara i Škabrnje.