Novosti

18/11/2023

Obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

U subotu, 18. studenog 2023. godine u povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, zamjenici gradonačelnika Grada Pule Ivona Močenić i Bruno Cergnul, predstavnici Istarske županije zajedno s predstavnicima Udruge HVIDRA, braniteljskih udruga, policije i udruga antifašističkih boraca položili su vijence kod Centralnog križa na pulskom Gradskom groblju i na Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa. Blagoslov i molitvu izrekao je vojni kapelan Ilija Jakovljević.

Zdenko Požgain, u ime Zajednice HVIDRA-e Istarske županije podsjetio je kako 18. studenoga obilježavamo 32. godinu od stradanja Vukovara, Škabrnje i svih ostalih hrvatskih mjesta i stratišta te brojkama iskazao veličinu žrtve.

„Vukovar se branio punih 87 dana. U tih 87 dana ukupno je ubijeno 1739 osoba, masakrirano 267 ranjenika s Ovčare od kojih još 60 nije identificirano. Sam Vukovar još uvijek potražuje preko 500 nestalih osoba za koje se ne zna gdje su da se dostojanstveno sahrane, 2796 zarobljenih osoba u Vukovaru prošli su torturu mučenja, a mnogi se nažalost nisu vratili.

Žrtva Vukovara, kao sam čin, govori sama za sebe. Uvijek sam imao prigode da kažem ovo što se dešavalo u Vukovaru. Ne ponovilo se, ali i ne zaboravilo se! Dok postoje udruge proistekle iz Domovinskog rata žrtva Vukovara se sigurno neće zaboraviti“, rekao je Požgain.  

Minutom šutnje na Gradskom je groblju odana počast svima koji su dali život za neovisnu i slobodnu Hrvatsku.

Janko Žužić, u ime Udruge HVIDRA Pula i suorganizatora obilježavanja Dana sjećanja, ispred Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa naglasio je da svake godine obilježavamo 18. studenoga, dan kad je u neprijateljske ruke pao grad heroj-Vukovar.

„Teško je zamisliti bol koju osjećaju svo koji su u višemjesečnoj opsadi izgubili svoje najmilije, kao i tugu koja i dan danas, nakon 32 godine, obavija grad na Dunavu. Znamo da mnoge rane još nisu zacijelile. Povijest će pisati istinu, a mi nastavimo živjeti ne zaboravljajući da ratovi siju smrt, patnju, bol i tužna sjećanja. Ratovi nažalost i danas odnose živote. Neka se nikada više ne ponovi Vukovar. Poklonimo se svim žrtvama Vukovara, Škabrnje i diljem naše zemlje, poklonimo se žrtvama Domovinskog rata“, rekao je Žužić pozvavši na minutu šutnje.

Obrana Vukovara slomljena je 18. studenog 1991. godine nakon tromjesečne opsade i neprekidnog granatiranja. U borbama i granatiranju poginula su 1624 branitelja i civila, a preko 2500 ih je ranjeno. Nakon pada grada oko 5.000 zarobljenih branitelja odvedeno je u zatvore i „sabirne centre“ u Srbiji, a iz grada je prognano oko 22.000 ljudi.

Odmah nakon pada grada, iz vukovarske je bolnice oko 200 ranjenika, medicinskog osoblja i branitelja u dobi od 16 do 72 godine odvedeno na Ovčaru i tamo strijeljano.

Istog dana je u Škabrnji masakrirano i na najokrutniji način pobijeno preko 60 žitelja kojima je jedina krivnja bila što su Hrvati.

U Vukovarskoj ulici u Puli večeras u 18,00 sati tradicionalnim mimohodom sjećanja u organizaciji HVIDRA-e Pula obilježit će se Dan sjećanja na žrtve Grada heroja - Vukovara, a potom će se u Crkvi svetog Antuna s početkom u 19,00 sati slaviti Sveta misa za sve stradale, ubijene i poginule hrvatske branitelje i nevine žrtve Vukovara i Škabrnje.

U mimohodu sjećanja u ime Grada Pule sudjelovat će zamjenici gradonačelnika Grada Pule Ivona Močenić i Bruno Cergnul.