Novosti

16/11/2023

Sadnja novih stabala u Šišanskom naselju

U sklopu malih komunalnih akcija i participativnog budžetiranja djelatnici Pula Herculanee tijekom današnjeg dana posadili su 6 stabala kestena i 4 sadnice bagrema u Šišanskom naselju. Naime, zeleni fond Šišanskog naselja posljednjih je godina prorijeđen uslijed dotrajalosti biljnog materijala, stradanja u vremenskim neprilikama, ali i parkiranjem vozila na zelenim površinama

Stoga je Mjesni odbor Kaštanjer za ovu godinu izdvojio 5.000 eura za sadnju i njegu novoposađenih stabala i ostalog bilja na svome području.

Odabrane su sadnice crvenog divljeg kestena (Aesculus x carnea). Ružičasti ili crveni divlji kesten veliko je atraktivno introducirano ukrasno listopadno drvo dobiveno križanjem. Ima kuglastu široku krošnju koja pruža ugodnu hladovinu tijekom ljetnih mjeseci. Cvatni pupovi su veliki, zadebljali iz kojih niču veliki uspravni grozdovi atraktivnih cvjetova ružičaste do crvene boje. Cvjeta sredinom proljeća do ranog ljeta, a potom se formiraju plodovi koji su okruglasti, smeđe boje u bodljikavoj ljusci i nisu jestivi iako podsjećaju na jestivi kesten. Stablo kestena se upotrebljava kao ukrasno soliterno stablo, drvoredno stablo ili stablo u parkovima i veliki vrtovima.

Obzirom na habitus (obično izraste 8-15 metara visoko i isto toliko široke krošnje), mora biti posađeno na dovoljnom razmaku od drugih stabala ili objekata. Vrlo je atraktivno i dugovječno ukrasno drvo s upečatljivim cvjetovima.