Novosti

15/11/2023

Obilježena 140. godišnjica prve publikacije romana „Pinocchio“ Carla Collodia

U Zajednici Talijana u srijedu, 15. studenog 2023. godine obilježena je 140. godišnjica prve publikacije romana „Pinocchio“, autora Carla Collodia kojoj se u ime Grada Pule odazvao zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul.

„U ime gradonačelnika Filipa Zoričića i svoje osobno, s velikim zadovoljstvom vas pozdravljam i čast mi je s Vama obilježiti 140. obljetnicu izdavanja dječjeg romana Pinocchio, koji je postao jedna od najprevođenijih i najomiljenijih dječjih knjiga svih vremena. Grad Pula uvijek je bio uključen i aktivan sudionik u stvaranju i održavanju raznolikog kulturnog identiteta Grada i regije. U okviru participacije talijanskog jezika unutar zajednice, podržava kreativnost i cjeloživotno učenje u suradnji s Gradskom knjižnicom Pula, Zajednicom Talijana te osnovnim i srednjim školama. Obilježavanje ove obljetnice na nosi značaj samo za roman, već i za društvo u kojemu se roman u pogledu znanja prenosi s generacije na generaciju od 1881. godine kada je roman objavljen pa sve do danas kada je sastavi dio lektire“, rekao je zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul.

Ujedno je, svim organizatorima, sudionicima i gostima poželio da se osjećaju lijepo i da uživaju u pripremljenim prezentacijama, konferencijama, radionicama i međusobnom druženju

Svečanost je održana u organizaciji i suradnji s Gradskom knjižnicom Pula, Dječjim vrtićem – Scuola dell' Infanzia „Rin-Tin-Tin“, Osnovnom Školom -Scuola elementare „Giuseppina Martinuzzi“, Talijanskom srednjom školom- Scuola media superiore italiana „Dante Alighieri“ uz podršku Zajednice Talijana Pula / Comunità degli Italiani di Pola. Svečanost je predvodila predsjednica Zajednice Talijana Pula Tamara Brussich, uz širok program u kojemu su sudjelovali predsjednik Skupštine Talijanske Unije Marin Corva, ravnateljica DV-SI „Rin-Tin-Tin“ Serena Sirotić, učitelji OŠ-SE „Giuseppina Martinuzzi“ Barbara Markulinčić i Alessandro Ukmar Lakoseljac, Petra B.Blasković, nastavnik Talijanske srednje škole – SMSI „Dante Alighieri“ Mauro Bortoletto i učiteljica razredne nastave područnog odjela OŠ-SE „Giuseppina Martinuzzi“ iz Galižane Luana Pozder.