Novosti

15/11/2023

Učenici Osnovne škole Giuseppina Martinuzzi u posjeti Reciklažnom dvorištu u Valmadama

Učenici četvrtih i petih razreda Osnovne škole Giuseppina Martinuzzi iz Pule bili su u organiziranoj posjeti Reciklažom dvorištu u Valmadama u pratnji ravnatelja škole Luce Brussicha, učiteljica razredne nastave te učiteljice građanskog odgoja.

Cilj je bio upoznavanje učenika s načinom i važnošću selektivnog zbrinjavanja otpada i čuvanja prirodnih resursa. U Reciklažom dvorištu učenike je dočekao direktor Pula Herculanee Robi Fuart koji je zahvalio Gradu Puli na podršci projekta i učenicima na dolasku.

U ime Grada Pule u posjeti Reciklažnom dvorištu bio je zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul.

„Jako sam sretan da sam danas s vama. Nakon onog što ćete danas čuti i naučiti sigurno ćete okrenuti navike i napraviti promjenu kojom ćete našu planetu učiniti boljim mjestom za život“, rekao je zamjenik gradonačelnika Cergnul.

Ravnatelj Luca Brussich zahvalio je u ime škole direktoru Herculanee Robiju Fuartu i zamjeniku gradonačelnika Brunu Cergnulu na pozivu za posjet Reciklažnom dvorištu.

Učenicima je demonstrirano prikupljanje otpada, odvajanje zelenila, mehanizacija koju Herculanea koristi te objašnjen cijeli proces od preuzimanja do recikliranja, a imali su prilike postavljati pitanja vezano uz prikupljanje otpada.

Herculanea je u sklopu projekta tiskala bojanke na hrvatskom i talijanskom jeziku te su ovom prigodom učenicima podijeljene bojanke na temu selektivnog zbrinjavanja otpada u kojoj će moći primijeniti naučeno znanje.

Sveobuhvatnim projektom pod nazivom „Navike okreni, promjenu pokreni“, koji je namijenjen svih dobnim skupinama, od onih najmlađih do najstarijih, Grad Pula te pulska Herculanea kroz niz aktivnosti i edukacija žele doprinijeti jasnijem razumijevanju potrebe za odgovorno gospodarenje otpadom, njegovim selektiranjem te odlaganjem u za to predviđene spremnike kako bi se smanjile količine miješanog komunalnog otpada te očuvala priroda i okoliš.