Novosti

10/11/2023

Obilježena 32. godišnjica pogibije četvorice hrvatskih branitelja

Polaganjem vijenaca na spomeniku u vojarni Hrvatski branitelji Istre danas je obilježena 32. godišnjica pogibije četvorice hrvatskih branitelja koji su 1991. godine poginuli prilikom razminiranja pulske Zračne luke. Svojom nesebičnom žrtvom, pripadnici specijalne jedinice policije Vicalj Marjanović i Stevo Grbić te bojnik Marijan Vinković i časnički namjesnik Dušan Bulešić otklonili su opasnost i spasili živote mnogih.

Nazočni su minutom šutnje i riječima policijskog kapelana vlč. Ilije Jakovljevića odali počast i prisjetili se svih onih koji su nesebično dali svoje živote za slobodu.

Vijence su položili izaslanici Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske te članovi obitelji poginulih. U ime Grada Pule polaganju su nazočili zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul i p.o. pročelnica Službe Gradonačelnika i Gradskog vijeća Iva Matanović.

Nakon polaganja vijenaca u Zračnoj luci Pula, program je nastavljen u Domu hrvatskih branitelja svečanim otvaranjem multimedijalne izložbe pod nazivom " Povijest zrakoplovstva i zrakoplovaca Pule" koju je pripremila Udruga hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata gradski ogranak Pula (Zrakoplovna grupa) u suradnji s Gradom Pula i Domom hrvatskih branitelja.

Izložba je pripremljena povodom obilježavanja 110 godina zrakoplovstva u Puli i sadržajno obuhvaća period od prvog aviona sagrađenog u Arsenalu 1910. godine pa sve do gašenja 92. Zrakoplovne baze u Puli. Posjetitelji će imati prilike pogledati fotografije, video materijale te različite predmete vezane uz zrakoplove i zrakoplovstvo u Puli.

U ime Grada Pule na svečanom otvaranju izložbe sudjelovala je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić koja je zajedno s ostalim dužnosnicima i predstavnicima Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske prisustvovala na panel raspravi s pulskim pilotima koja se održala u dvorani „Mozart“ Doma hrvatskih branitelja.

Pozdravnim preletom aviona iznad Arene i Doma hrvatskih branitelja svečano je okrunjen današnji program obilježavanja Dana 92. zrakoplovne baze Pula.