Novosti

10/11/2023

Gradonačelnik Filip Zoričić: Fokus smo stavili na izgradnju, prometna rješenja, parkirališta, zaštitu okoliša, ulaganja u škole, vrtiće, sport, kulturu i socijalne teme

Kako bismo to sve ostvarili, 4 milijuna eura manje od prireza nadoknađujemo minimalnim povećanjem poreza

Predstavljajući prijedlog proračuna Grada Pula-Pola za 2024. godinu gradonačelnik Filip Zoričić, na današnjoj konferenciji za medije, naglasio je kako je pred Pulom početak velikih infrastrukturnih projekata, ulaganja u prometnice, izgradnju i dogradnju škola i vrtića te uređenje novih zelenih površina. Prijedlog proračuna za 2024. godinu, u iznosu od 103.055.728,00 eura, čak 23% veći je od ovogodišnjeg.

„Pred nama je usvajanje najvažnijeg financijskog dokumenta Grada koji će kreirati daljnji smjer razvoja. U prijedlogu proračuna za 2024. godinu naš smjer je vrlo jasan, ambiciozan, ali ostvariv. Fokus smo stavili na izgradnju infrastrukture, unapređenje stanja u prostoru, nova prometna rješenja, energetsku učinkovitost, zaštitu okoliša, ulaganja u škole, vrtiće, sport, ustanove u kulturi i socijalne teme“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Dodao je kako je gradska uprava kod kreiranja proračuna prihvatila čak 61% prijedloga političkih stranaka i uvrstila ih u prijedlog proračuna za 2024. godinu.

Govoreći o konkretnim ulaganjima u infrastrukturu gradonačelnik Zoričić najavio je nastavak proširenja pulske obilaznice, dugo očekivane rekonstrukcije Kandlerove i Valturske ulice, izgradnju spojne prometnice na Paganoru Brist-Valdenaga, dovršetak proboja uspona na Kaštel, obnovu kupališta Stoja, uvođenje javne rasvjete kod Doma za odrasle Vila Maria i uređenje Marsovog polja kao zone sporta i rekreacije, dok je kao važan izvanproračunski projekt izdvojio izgradnju javne garaže u Vrtlarskoj ulici sa 450 parkirnih mjesta.

U 2024. godine izradit će se i projektna dokumentacija za uređenje Giardina, zone Pragrande, Pattinaggia, Malu školu Šijana koja bi trebala biti u funkciji mladih te za projekt energetske učinkovitosti javne rasvjete i Park grada Graza. Nastavlja se s ulaganjima u obnovu fasada za što je u narednoj godini predviđeno 800 tisuća eura, a 200 tisuća eura predviđeno je za ugradnju dizala u višestambenim zgradama.

„U idućoj godini očekuje nas dogradnja i rekonstrukcija osnovnih škola Šijana i Kaštanjer kako bi sva djeca pohađala nastavu u jutarnjoj smjeni te izrada dokumentacije za dogradnja Škole za odgoj i obrazovanje Pula, a ukupna vrijednost ulaganja iznosi 5,3 milijuna eura. Započet će i izgradnja dječjih vrtića Valmade i Sisplac te rekonstrukcija i dogradnja Dječjeg vrtića Centar za što će biti izdvojeno ukupno gotovo 5 milijuna eura“, najavio je gradonačelnik.

U sklopu zelenih politika Grada očekuje se uređenje novih zelenih površina i ozelenjivanje postojećih u Palisinoj, uz pulsku obilaznicu, parkirališta Verudela, ozelenjivanje urbanih vrtova, omiljenog kupališta Hidrobaze, uređenje novih zelenih površina uz autobusne nadstrešnice, urbane šume Monvidal i energetska obnova Društvenog centra Rojc.

Kako bi Pula i nadalje ostala siguran grad radit će se na komunalnoj prevenciji te na prevenciji vandalizma i devijantnog ponašanja, nadogradit će se dosadašnje mjere zaštite javnih površina kroz cjelogodišnje ophodnje zaštitara na zaštiti dječjih i sportskih igrališta, a daljnji smjer definirat će se i kroz Strategiju urbane sigurnosti i razvoj pametnog grada.

„Pula kao grad za djecu i mlade u idućoj godini povećat će sredstva u odnosu na prošlu godinu za 27,5 posto. Povećat ćemo i satnice pomoćnicima u nastavi s 3,99 po satu na 5,30 eura te u Školi za odgoj i obrazovanje Pula s 4,65 na 5,97 eura. Uvodimo i tri nove skupine produženog boravka u osnovnim školama, a planirano je i povećanje broja subvencija u privatnim dječjim vrtićima“, rekao je gradonačelnik Zoričić.

Gradska sredstva i za sport u odnosu na prošlu godinu povećana za gotovo 5 posto, povećano je izdvajanje za korištenje objekata sportske infrastrukture za sportske klubove, rashodi za plaće i materijalne troškove Sportske zajednice, kao i izdvajanja za sufinanciranje naknada trenera. Uvećana su gradska sredstva i za tehničku kulturu te za mlade kojima se planira namijeniti prostor nekadašnjeg McDonald's-a u Laginjinoj ulici. Zaklada za sport, za svojim izvanproračunskim sredstvima, i u 2024. godini nastavlja s dodjelom sredstava sportašima i klubovima za poboljšanje uvjeta treniranja i natjecanja.

U sklopu socijalnih politika gradonačelnik Zoričić također je izrazio zadovoljstvo planiranim povećanjem naknade socijalno ugroženoj kategoriji građana donošenjem nove Odluke o socijalnoj skrbi te izdvojio povećanje sredstava za obroke u Pučkoj kuhinji kako bi obrok bio kvalitetniji, zatim za programe gerontodomaćica (usluga pomoći u kući) i Centra podrške 521 te za Prenoćište i Prihvatilište za beskućnike kao i besplatan javni prijevoz za primatelje mirovine do 300 eura.

Planirano je i povećanje sredstava za kulturu u iznosu od 12,79 %, a od značajnijih investicija u infrastrukturu ustanova u kulturi očekuje se nastavak obnove velike dvorane Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula te opremanje i preuređenje Gradske knjižnice i čitaonice Pula ogranka Veruda. U prijedlogu proračuna predviđeno je i povećanje od gotovo 11 posto za programe javnih potreba u kulturi kao i 30 tisuća eura za Produkciju mladih umjetnika, novu mjeru unutar djelatnosti Kultura mladih i za mlade.

Podsjetimo, ovogodišnji proračun Grada Pula-Pola iznosi 79.213.106,00 eura. Prihvate li gradski vijećnici na sjednici Gradskog vijeća početkom prosinca prijedlog budžeta za 2024., Pula će iduće godine imati 23% veći proračun koji otvara mogućnosti za rast i razvoj grada po mjeri čovjeka.