Novosti

30/10/2023

Panel raspravom u Kinu Valli započeli "Tragovi Danske u Puli“

Danas je u Kinu Valli održana panel rasprava U potrazi za zajedničkom zelenom budućnošću  čime je otvorena serija događanja „Tragovi Danske u Puli“ kao rezultat zajedničke suradnje Grada Pule, Veleposlanstva Kraljevine Danske, Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, Kina Valli, danskog Ministarstva za kulturu i palače i Kraljevske knjižnice Danske.

Prije početka panel rasprave nazočnima su se obratili ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival Tanja Miličić, gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić te veleposlanik Kraljevine Danske u RH NJ.E. Ole Henrik Frijs-Madsen.

„Iznimna mi je čast i zadovoljstvo našim gostima iz Danske zaželjeti dobrodošlicu u Pulu. Danas i sutra razgovarat ćemo o prošlosti, ali i o budućnosti. Na današnjem panelu razgovarat ćemo o budućnosti grada, dok ćemo kroz sutrašnju izložbu o Hans Birch Dahlerupu otkrivati prošlost Pule. Danska nam u mnogočemu može biti primjer; a u ova dva dana razmjenjivat ćemo iskustva, jačati suradnju i otkrivati ono što nas već povezuje“, izjavio je gradonačelnik Zoričić.

„Drago mi je danas biti s vama u Puli. Zahvaljujem gradonačelniku Zoričiću i svima koji su svojim trudom doprinijeli da se ova manifestacija održi. Na današnjem panelu imat ćemo prilike slušati vrhunske stručnjake iz Danske i Hrvatske koji će govoriti o iznimno bitnim temama. Vjerujem da će današnja panel rasprava zajedno s ostalim događajima biti inspirativna za sve nas“, rekao je veleposlanik Kraljevine Danske u RH NJ.E. Ole Henrik Frijs-Madsen.

Na panel raspravi koju je moderirao Dragan Nikolić sudjelovali su Julije Domac, posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu te ravnatelj REGEA-e, Michael Kristensen s Energetske akademije Samsø, ujedno i voditelj Odbora za tehnologiju i okoliš na prvom energetski samodostatnom otoku na svijetu, Martin Lehmann sa Sveučilišta Aalborg te Samanta Barić, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte Grada Pula-Pola.

Panelisti iz Danske i Hrvatske razmijenili su svoja promišljanja, ideje i iskustva o održivom razvoju modernih gradova i o načinima kako učiniti Pulu, Kopenhagen ili Aarhus mjestom za skladan život s prirodom bez žrtvovanja napretka.

Nakon panel rasprave svečano je otvorena izložba pod nazivom Green Togetheru foajeu Kina Valli. Izložba prikazuje 49 hrvatskih i danskih rješenja za bolje sutra te nudi rješenja kako dekarbonizirati naše gradove i učiniti ih pametnijima, zelenijima i ugodnijima za život. Izložba je rezultat zajedničkog rada Ministarstva vanjskih poslova Danske, javno-privatne organizacije State of Green i REGEA-e (Regionalno Energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske).

Program se nastavlja večeras u 18 sati kada će se u Kinu Valli održati projekcija zanimljivog dokumentarnog filma 70/30koji progovara o teškom stanju klimatske krize te prati politički proces donošenja danskog Zakona o klimi kao prvog takvog u svijetu. Najavu filma moguće je pogledati na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=3p6L3CJIcCg