Novosti

27/10/2023

U ponedjeljak započinje serija događanja „Tragovi Danske u Puli“

Grad Pula-Pola u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Danske, Povijesnim i pomorskim muzejom Istre - Museo storico e navale dell´Istria, Kinom Valli, danskim Ministarstvom za kulturu i palače i Kraljevskom knjižnicom Danske, organizira seriju događanja „Tragovi Danske u Puli“ koji će se održati 30. – 31. listopada 2023. godine u Puli.

Program započinje u ponedjeljak, 30. listopada u 13 sati panel raspravom: U potrazi za zajedničkom zelenom budućnošćukoja će se održati u Kinu Valli. Panelisti koji će sudjelovati na raspravi suJulije Domac, posebni savjetnik Predsjednika RH za energiju i klimu te ravnatelj REGEA-e, Michael Kristensen s Energetske akademije Samsø, ujedno i voditelj Odbora za tehnologiju i okoliš na prvom energetski samodostatnom otoku na svijetu, Martin Lehmann sa Sveučilišta Aalborg te Samanta Barić, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte Grada Pula-Pola.

Odmah nakon panel rasprave, u 14 sati u foajeu Kina Valli održat će se otvorenje izložbe Green Together.Izložba prikazuje 49 hrvatskih i danskih rješenja za bolje sutra te nudi rješenja kako dekarbonizirati naše gradove i učiniti ih pametnijima, zelenijima i ugodnijima za život. Rezultat je zajedničkog rada Ministarstva vanjskih poslova Danske, javno-privatne organizacije State of Green i REGEA-e (Regionalno Energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske).

Program se nastavlja u 18 sati kada će se u Kinu Valli održati projekcija zanimljivog dokumentarnog filma 70/30koji progovara o teškom stanju klimatske krize te prati politički proces donošenja danskog Zakona o klimi kao prvog takvog u svijetu. Najavu filma moguće je pogledati na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=3p6L3CJIcCg

Otkrivanje neočekivanih poveznica između Grada Pule i Kraljevine Danske nastavlja se u utorak, 31. listopada u 11 sati kada će se u Zerostrasse održati svečano otvaranje izložbe o danskom admiraluHans Birch Dahlerupu koji je1849., u dogovoru s danskim kraljem, prihvatio poziv austrijskog cara i otputovao u Hrvatsku, što će zauvijek promijeniti njegovu, ali i sudbinu Pule.

U priloženoj pozivnici možete pronaći raspored i kratak opis svih događanja.