Novosti

27/10/2023

Svečano otvorena izložba „NAŠI : NOSTRI“ o povijesti nogometa u Puli

U četvrtak, 26. listopada 2023. godine u organizaciji Povijesnog i pomorskog muzeja Istre svečano je otvorena izložba „NAŠI : NOSTRI“ o povijesti nogometa u Puli.

Izložbu je pozdravnim govorom otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Pule Ivona Močenić.

„Ova izložba je priča o povijesti jednog sporta u našem gradu. Nogomet je spajao i dalje spaja starosjedioce i nove stanovnike grada. Izložba kroz povijest nogometa donosi zanimljivu kronologiju povijesnih događanja i procesa koji su utjecali na oblikovanje našeg grada. Rivalstvo nogometne igre, kako na terenu, tako i na tribinama, povezuje ljude različitih nacionalnosti, porijekla i upravo je to čar sporta,“ rekla je zamjenica Močenić.

Prigodnim riječima sudionicima su se obratili i ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac te pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica.

Pulski nogomet rijedak je nositelj kontinuiteta i zaboravljenih tradicija grada različitih i suprotstavljenih identiteta. Događaji vezani uz nogomet jedini su zajednički nazivnik svih državnih uprava koje su se izmjenjivale i jedan od značajnih trenutaka okupljanja lokalne zajednice, a time i neizostavni dio njegove memorije. Stoga mu je posvećena izložba pod nazivom "Naši: Nostri - povijest nogometa u Puli" koja je otvorena u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre na Kaštelu.

Autorice izložbe su Katarina Pocedić i Katarina Marić dok dizajn potpisuju Matko Plovanić i Martina Sirotić.