Novosti

25/10/2023

Održana konferencija „70 godina života - jer krv je život!“

Gradonačelnik Filip Zoričić upriličio tradicionalan prijem za jubilarne darivatelje krvi

U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Pula u suradnji s Društvom Crvenog križa Istarske županije u povodu 70 godina davalaštva krvi u srijedu, 25. listopada 2023. godine u kongresnoj dvorani hotela Park Plaza Histria Pula održana je konferencija „70 godina života - jer krv je život!“.

Tom prigodom gradonačelnik Pule Filip Zoričić, zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić i p.o. pročelnica Upravnog odjel za društvene djelatnosti, mlade i sport Ivana Sokolov upriličili su tradicionalan prijem za jubilarne darivatelje krvi.

„Zahvaljujem Crvenom križu koji je povodom jubilarne 70. godišnjice organizirao ovu važnu konferenciju u kojoj sudjeluju brojni medicinski stručnjaci. Kada čovjek daje dio sebe, a krv predstavlja život, onda je to nešto veličanstveno. Dragi darivatelji, vi svojim primjerom šaljete najljepšu poruku i poziv drugima da se odazovu darivati krv i na taj način učine nešto plemenito za sebe i svoje bližnje, grad i zajednicu u kojoj živimo. Ovo društvo činite boljim i dajete nadu da zaista svi mi možemo dati nešto od sebe da ljudima kojima je potrebno spasimo život. Zahvalan sam vam i kao gradonačelnik, ali i kao građanin“, poručio je u pozdravnom govoru gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

U ime Gradskog društva Crvenog križa Pula uvodnim pozdravom sudionicima se obratila ravnateljica Jasna Vekić. Zahvalila je svim darivateljima krvi, liječnicama i djelatnicima Crvenog križa koji godinama rade na ovom plemenitom činu.

„Naša misija je humanost, a ovom prigodom dotaknut ćemo se važnih tema kroz dva panela u kojima će o važnosti davalaštva govoriti struka i sami darivatelji krvi. Nastojimo kroz predstavljanje važnih tema za ovu aktivnost informirati što više građana o važnosti sudjelovanja u darivanju krvi te potaknuti istu tu javnost na reagiranje, iskazivanje podrške i uključivanje u aktivnost darivanja krvi“, istaknula je Jasna Vekić te najavila prigodnu pjesmu koju je izvela Kristina Iveković.

Pozdravnim govorom sudionicima se obratio istarski župan Boris Miletić i voditeljica zdravstvenih programa Hrvatskog crvenog križa Rosana Svetić Čišić. Župan Miletić podijelio je prigodne zahvalnice gradskim društvima Crvenog križa s područja Istarske županije.

U prvom panelu o važnosti darivanja krvi govorili su predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Pula, darivateljica i liječnica dr. Lorena Lazarić Stefanović, ravnateljica Opće bolnice Pula dr. Irena Hrstić, umirovljena liječnica transfuzijske službe Opće bolnice Pula dr. Arne Slivar, voditeljica transfuzijske službe Opće bolnice Pula dr. Jasmina Simović Medica, specijalistica internističke onkologije dr. Lidija Kocić.

U drugom panelu o iskustvima darivanja krvi govorili su darivatelji iz raznih istarskih Gradskih društava Crvenog križa, pa su tako u panelu sudjelovali Ante Valčić iz Pule, Igor Jergović iz Rovinja, Dražen Horvat iz Buzeta, Ivan Kamba iz Buja, Ruža Đuriček iz Labina te Mladen Rimanić iz Pazina.

Tom su prigodom jubilarnim darivateljima, koji su krv dali 50, 75, 100 i 125 puta, zamjenica gradonačelnika Ivona Moćenić, uz predsjednicu Gradskog društva Crvenog križa Pula Lorenu Lazarić Stefanović i ravnateljicu Jasnu Vekić uručile prigodne zahvalnice u znak priznanja za nesebično davanje i doprinos potrebitima.

Inače, Dan darivatelja krvi obilježava se 25. listopada svake godine u spomen na prvo organizirano prikupljanje krvi u Hrvatskoj. Ujedno, ove godine obilježava se 70. godišnjica organiziranog darivanja krvi u Hrvatskoj koje je započelo 1953. godine u Željezari Sisak.

Ta obljetnica u Puli obilježena je i otvaranjem aleje darivatelja krvi uz Šijansku cestu, te postavljanjem ploče posvećene svim dobrovoljnim darivateljima krvi grada Pule u lipnju povodom Svjetskog dana darivatelja krvi.