Novosti

23/10/2023

U izboru portala Gradonačelnik.hr Pula među najboljim gradovima za život

U izboru portala Gradonačelnik.hr Pula među najboljim gradovima za život. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

„Ove godine, na našem Izboru za najbolji grad, Pula je šesti put konkurirala u kategoriji „Gospodarstvo“ u kojoj je 2018. i pobijedila, a prvi put se našla među pet najboljih velikih gradova po kvaliteti života. Evo zašto.

Mnogo je razloga zbog kojih je Pula dospjela među pet najboljih velikih hrvatskih gradova za život, a neki od parametara koji su presudili odnose se na broj odgojitelja u vrtićima (5,05 djece po odgojitelju) po čemu je vodeća u Hrvatskoj, nadalje, u samom je vrhu, odnosno treća, po broju obrtnika na 1.000 stanovnika (34,83) i po udjelu subvencija u proračunu u kategoriji velikih gradova (2,82 posto proračuna) te je u top 5 po izdvajanjima za usluge unaprjeđenja stanovanja i zajednice u kategoriji velikih gradova (20,1 posto proračuna).

Tijekom posljednje dvije godine Pula se osobito nastojala profilirati kao socijalno osjetljiv grad, trudeći se prije svega zaštititi najranjivije skupine stanovništva. Krenimo s informacijom kako je povećala novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta te ona sada, umjesto donedavnih 132,72 eura za prvo dijete iznosi 300 eura, za drugo 400, a za treće i svako sljedeće 500 eura te je najavljena i namjera daljnjeg povećanja sredstava.

Jedan od ciljeva gradske uprave je u što većoj mjeri zadovoljiti potrebe građana za vrtićkim kapacitetima. Primjerice, u Dječjem vrtiću Rožica u pripremi je otvaranje još jedne skupine za djecu jasličke dobi koja nisu mogli ući na upise, jer u trenutku upisa nisu imala navršenih godinu dana života. Nakon toga u planu je otvaranje još jedne skupine u mjesnom odboru Kaštanjer, gdje će se također smjestiti najmlađi kako bi roditelji mogli krenuti na posao. Novost je i otvaranje 10-satnog alternativnog programa prema koncepciji Marije Montessori u područnom odjeljenju vrtića More, što će dodatno obogatiti kvalitetu ranog i predškolskog odgoja.

Krajem godine planira se krenuti u dogradnju Dječjeg vrtića Pula s dvije nove jasličke skupine i dogradnju kuhinje, dok je u pripremi projektna dokumentacija za izgradnju dva nova vrtića na Valmadama i Stoji, čime će se kapacitet gradskih vrtića povećati za oko 300 djece.

Grad je tijekom ljetnih praznika ulagao u više osnovnih škola kako bi sve bilo spremno za početak školske godine. Izvršeni su radovi ugradnje sustava djelomičnog hlađenja dvorane Osnovne škole Veli Vrh kao i pripremni radovi za postavljanje solarne elektrane, saniran je unutarnji hodnik u dvorani Osnovne škole Giuseppina Martinuzzi, napravljene su preinake na instalaciji i dodatak regulaciji kotla u kotlovnici Osnovne škole Šijana, izvršena je sanacija oborinske odvodnje u dvorištu Osnovne škole Monte Zaro te izrađena projektna dokumentacija za rekonstrukciju i opremanje kuhinja osnovnih škola. Krenulo se i u izgradnju multifunkcionalnog igrališta Valica na više od 2.300 četvornih metara na području naselja Monvidal. Osim izgradnje samog igrališta, do sredine studenoga, predviđeno je parterno uređenje, hortikulturno uređenje, postavljanje rasvjete igrališta te urbano opremanje s izgradnjom pristupne prometnice s oborinskom odvodnjom.

Osim osiguranja prikladnih uvjeta u osnovnim školama, Grad nastoji poticati osnovnoškolce na učenje i marljivost te ih je krajem prošle školske godine i nagradio pametnim satovima. Osim kod osnovnoškolaca, izvrsnost se potiče i među učenicima srednjih škola pa je tako uvedena praksa nagrađivanja najboljih maturanata poklanjanjem bona za polaganje vozačkog ispita, a oni koji su vozački ispit već položili dobili su bon za kupovinu informatičke opreme. Grad je, spomenimo i to, poklon bonove za polaganje vozačkog ispita osigurao i za osmero starije djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, smještene u Dječjem domu „Ruža Petrović“.

Pula je i jedan od gradova s velikih brojem upisanih studenata kojima nastoji olakšati proces obrazovanja financijskim potporama i pogodnostima. Osim redovnih studentskih stipendija u iznosu od 80-ak eura mjesečno, Pula socijalnim programom osigurava i sredstva za novčane pomoći redovnim studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa te im se tijekom devet mjeseci isplaćuje iznos od 106 eura ukoliko studiraju izvan mjesta prebivališta, odnosno 53 eura ukoliko studiraju u Puli. Nadalje, studentima koji studiraju na visokim učilištima u Puli, Grad sufinancira iznos od 30 posto mjesečne karte prijevoznika PULAPROMET d.o.o., a svi studenti, nevezano uz mjesto studiranja, ostvaruju popuste na cijene članarina ili ulaznica za programe javnih ustanova u kulturi kojih je Grad osnivač. Iz Grada osobito ističu i činjenicu kako je studentska populacija aktivno uključena u proces izrade Lokalnog programa za mlade od 2024. do 2027. godine, a što je strateški dokument usmjeren na povećanje kvalitete života mladih. Vezano za kvalitetu života i rada studenata također treba navesti da Grad planira u idućem razdoblju osnovati Centar za mlade, čime će se također doprinijeti kvalitetnijem i sadržajnijem životu mladih u Gradu, pa tako i studenata.

Pula je nedavno veliku medijsku pažnju privukla i jedinstvenim sustavom zbrinjavanja osoba u beskućništvu za koje je osigurala čitav spektar novih usluga. Prije svega, Grad je Centru za inkluziju i podršku u zajednici dodijelio kuću u svom vlasništvu na korištenje bez naknade i to na neodređeno vrijeme, kuća je adaptirana i opremljena i u njoj će zasad živjeti dvije osobe. Kroz koncept „Housing first“, koji je Pula prva i zasad jedina uvela u Hrvatskoj, trajno će se nastojati zbrinuti osobe u potrebi, poticati organizirano stanovanje i integracija u zajednicu svih ranjivih skupina. Osim ovog koncepta, javnosti su nedavno predstavljene i ostale usluge za beskućnike s pulskog područja; osnovan je mobilni tim koji će brinuti o korisnicima koji su još uvijek na cesti ili u neadekvatnim uvjetima, potom dnevni boravak koji nudi usluge pranja rublja, tuširanja, odnosno zadovoljavanja osnovnih životnih potreba, usluga prenoćišta koja omogućava krevet svima koji su u potrebi neovisno o njihovoj situaciji te prihvatilišta koje pruža privremen smještaj i 24-satnu skrb.

Pula se prilično zahuktala i u procesu transformacije grada u „Smart city“. Naime, na sjednici Gradskog vijeća ovog mjeseca je usvojen Plan razvoja pametnog Grada Pula za razdoblje od 2023. do 2028. godine, a sama izrada obuhvaćala je teorijsku osnovu koncepta pametnih gradova s odabranim primjerima dobre prakse, analizu postojećeg stanja, utvrđivanje željenih učinaka i ciljeva, mjera i prioriteta, SWOT analizu i razradu strateškog okvira s provedbenim planom. U prilogu dokumenta nalazi se i Akcijski plan sastavljen od Baze projekata, Financijskog plana te Provedbenog i vremenskog plana. Baza projekata predstavlja popis svih projekata koji će se u spomenutom razdoblju provoditi u svrhu razvoja pametnog grada Pule.

Pula je i jedini grad u hrvatskoj koji je postao dio mreže Inteligent Cities Challenge (ICC), a uz čiju će pomoć integrirati zelenu i digitalnu tranziciju kroz lokalni Zeleni plan. Kako su istaknuli u pulskoj Gradskoj upravi, zelene politike iznimno su im važna tema kao i učenje od drugih, vezano uz kreativno rješavanje gradskih izazova, razvoj dugoročnih odnosa i staranje inteligentnih ekosustava, a sve kako bi se stvorile nove prilike za građane te poboljšala kvaliteta života u Puli. Obnovljivi izvori energije, mobilnost, zelena i digitalna transformacija u izgradnji te sekundarni sektori turizam i kultura primarna su područja kojima će se mreža baviti.

Spomenimo i kako je Grad Pula dobitnik prestižne nagrade Adriatic Adaptation Award-A3 inicijative za prilagodbu klimatskim promjenama. Nagrada se dodjeljuje najboljim rješenjima za prilagodbu klimatskim promjenama razvijenim i provedenim na području Jadrana. Pula je na natječaj prijavila koncept odvodnje oborinskih i površinskih voda uvođenjem NBS sustava odvodnje (prirodna rješenja, eng. Nature Based Solutions). Koncept odvodnje analiziranog područja Pule radikalno je promijenio postojeći pristup, oborinske vode nastoje se zadržati u što većim količinama, pročišćavati na mjestu na kojem nastaju u slivu. Povrh svega, težilo se minimiziranju količine oborinskih voda zadržavajući ih na zelenim površinama te nakon pročišćavanja dalje infiltrirajući u teren. To je postignuto upravo primjenom NBS sustava odvodnje oborinskih voda.

Pula je među prvima usvojila Strategiju razvoja urbanog područja što je bio i jedan od preduvjeta za korištenje sredstava putem ITU mehanizma koji u novoj, povećanoj omotnici iz EU fondova sada iznose 33 milijuna eura. Pred pulskom Gradskom upravom novi važni projekti su kupalište Stoja, biciklističke staze, ulaganja u centar „Karlo Rojc“, razvojni projekt Valelunga – Pulski inovacijski centar te su, kako je nedavno istaknuo gradonačelnik Filip Zoričić, nastavljeni kvalitetni stari projekti. Sačuvan je projekt Mornaričke bolnice koja će biti, kako je najavio, novi zamašnjak u razvoju Sveučilišta u Puli.

Na ovogodišnjem Izboru za najbolji grad Pula je, po šesti put, jedan od pet najboljih gradova za gospodarstvo. Status finalista ovog puta zadržali su, među ostalim, jer su u top 5 (4. mjesto) po prosječnim izvornim prihodima po stanovniku u kategoriji velikih gradova (4012,6 kuna po stanovniku), grad je bez zaduženja, u top 10 je po udjelu poreznih prihoda u ukupnim prihodima i primicima u kategoriji velikih gradova (38,73 %) te su u samom vrhu, treći grad u zemlji, po subvencijama u proračunu u kategoriji velikih gradova (2,82 % proračuna).

Jedna od uzbudljivijih gospodarskih vijesti iz Pule je nedavno otvorenje novosagrađenog Poduzetničkog centra Coworking Pula. Prostor se proteže na 1500 kvadrata, a namjena mu je okupljati poduzetnike koji se bave informatičkim tehnologijama i uslugama visoke dodane vrijednosti i koji će biti novi nukleus kreativnih ideja u Puli i Istri.

Nije iznenađenje ni što je Grad Pula zauzeo poziciju u vrhu naše nedavne analize potpora poduzetnicima, a koja je provedena na temelju podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna u 2021. godini za koju za zasad dostupni podaci. Svakako, i te kako je vidljivo da Grad svojim programima i mjerama teži kontinuiranom razvoju pulskog gospodarstva s ciljem stvaranja dinamičnog gospodarskog središta koje privlači investitore i stvara nova radna mjesta. Od značajnijih projekata i mjera mogu se istaknuti Programi dodjele bespovratnih potpora koji se provode od 2012., program kreditiranja uz subvenciju kamate Poduzetnik Istarska županija 2020, Projekt Coworking Pula kao i brojne aktivnosti koje su u fokusu razrade kao primjerice PIC (Pulski Inovacijski Centar) jedan od strateških projekata Grada Pule u novom ITU razdoblju.

Vezano za spomenute Programe dodjele bespovratnih sredstava poduzetnicima, valja napomenuti da se oni donose i provode od 2012. godine (s izuzetkom 2013.) kada se započelo s programom naziva „1.000.000+“. Od 2014. pa sve do danas programi dodjele bespovratnih potpora provode se pod nazivom Potpore Pula. Ukupno je od 2012. do 2022. godine kroz 10 programa dodjele bespovratnih potpora, odobreno 1.083 zahtjeva poduzetnika za potporu i isplaćeno 1.664.866,61 eura.

„Samo u 2022. godini ukupno je po ovom programu zaprimljeno 163 zahtjeva za potporu u iznosu od 329.994,51 eura te je dodijeljeno, sukladno Programu svih proračunom planiranih 199.084,21 eura za odobrenih 115 zahtjeva. Program dodjele bespovratnih potpora nastavlja se provoditi u 2023. pod nazivom „Potpore Pula-Pola 2023“ te se planira dodijeliti bespovratnih potpora u iznosu od 120.000 eura kroz dodjelu bespovratnih potpora za razvoj poduzetništva u skladu s pet mjera“ – naglasili su iz Grada.

Još jedna od značajnih aktivnosti koju je pokrenuo gradonačelnik Pule, a koja doprinosi podršci i razvoju pulskog gospodarstva je osnivanje Gospodarskog vijeća kao savjetodavnog tijela koje razmatra pitanja vezana za aktualne gospodarske izazove i razvitak pojedinih sektora, posebice u pogledu poticanja investicija. Isto tijelo aktivno je uključeno u pitanja realizacije gospodarskih projekata koje provodi Grad sa svrhom bržeg gospodarskog razvoja, povećanja konkurentnosti i većeg zapošljavanja.“

Poveznica na objavu portala Gradonačelnik.hr nalazi se ovdje.