Novosti

20/10/2023

Zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić otvorila konferenciju o promociji priručnika za nastavnike povijesti

Tema konferencije „Upotreba arhiva Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove“

U organizaciji Mehanizma za informiranje zajednica pogođenih sukobom (PMI) u suradnji s europskom udrugom nastavnika povijesti (EUROCLIO) i predstavnicima udruga nastavnika povijesti iz regije među kojima je i Hrvatska udruga nastavnika povijesti (HUNP) u petak, 20. listopada 2023. godine u Puli je započela trodnevna konferencija vezana uz promociju priručnika za nastavnike povijesti: „Upotreba arhiva Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove“.

Konferenciju je u prostorijama Sense centra za tranzicijsku pravdu u Puli otvorila zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić.

„Ponosni smo što ste upravo grad Pulu odabrali za održavanje dva vrlo važna događaja za nastavu povijesti u Hrvatskoj i regiji, koji će zasigurno biti od velike koristi nastavnicima u njihovom radu. Ove godine Hrvatska udruga nastavnika povijesti slavi dvadeset godina postojanja i ovo predstavljanje služi kao simboličan podsjetnik na početak rada udruge nastavnika povijesti koja uspješno surađuje s međunarodnim organizacijama posvećenih izučavanju povijesti u našoj regiji. Veseli me što je ovaj skup okupio nastavnike, stručnjake i sudionike iz Hrvatske, Europske unije i susjednih zemalja. U ime Grada Pule i svoje osobno želim organizatorima i sudionicima uspješan i ugodan rad“, istaknula je zamjenica Močenić.

Priručnik za nastavnike povijesti osmislio je Mehanizam za informiranje zajednica pogođenih sukobom u suradnji s europskom udrugom nastavnika povijesti i predstavnicima udruga nastavnika povijesti iz regije između kojih je i Hrvatska udruga nastavnika povijesti. Važno je napomenuti da rad PMI-ja podržava Europska Unija.

Drugi se događaj odnosi na „Forum on History and Remembrance education in Post-Yugoslav space - Forum o obrazovanju povijesti i sjećanja na post jugoslavenskom prostoru“, odnosno na obilježavanje dvadeset godina rada Hrvatske udruge nastavnika povijesti koji je također započeo 20. listopada u prostorijama Sense, a nastavit će se 21. i 22. listopada u OŠ Veli Vrh Pula. Na Forumu će biti predstavljene radionice koje su nastale u sklopu LHH projekta (Learning History that is not yet History - Učenje povijesti koja još nije povijest). Projekt promiče pluralistički pristup podučavanju o nedavnim ratovima, doprinoseći na taj način stabilnosti i većem međusobnom razumijevanju u regiji.

Hrvatska udruga nastavnika povijesti osnovana je 2003. godine. Od svojega osnutka udruga je članica EUROCLIO-a, Europske udruge nastavnika povijesti. Tijekom dosadašnjeg rada ostvarila je niz uspješnih međunarodnih suradnji u raznim projektima.

Na trodnevnom forumu HUNP-a, odnosno na predstavljanju priručnika sudjelovala je Joke van der Leeuw-Roord, osnivačica EUROCLIA-ja te vodeći metodičari i nastavnici povijesti iz regije.