Novosti

20/10/2023

U sklopu programa Erasmus+ predstavnica Grada Pule u studijskom posjetu Norveškoj

Norveška je primjer dobre prakse rada s mladima na lokalnoj razini

U sklopu Democracy Reloadinga alata koji predstavlja suradnju između različitih nacionalnih Erasmus+ agencija od 15. do 18. listopada održao se studijski posjet Norveškoj. Studijskoj posjeti prisustvovala je predstavnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Grada Pule Ivana Džombić, kao jedina predstavnica iz Hrvatske.

Projekt je identificirao kompetencije koje su potrebne gradskim i općinskim djelatnicima kako bi uključili mlade u donošenje odluka, a time i podigli razine lokalne i regionalne demokracije.

Misija je unaprijediti aktivno građanstvo i demokraciju u lokalnim i regionalnim zajednicama, pridonijeti prepoznavanju prava mladih na sudjelovanje i samoorganiziranje te aktivno uključiti mlade, organizacije za mlade i druge pružatelje rada s mladima na kreiranje politika, u skladu s Europskom strategijom za mlade 2019. - 2027. i EU ciljevima za mlade.

U događaju je sudjelovalo 29 predstavnika gradova i općina iz Norveške, Nizozemske, Francuske, Belgije, Portugala, Italije, Luksemburga, Estonije, Poljske, Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

Kroz četiri dana studijskog posjeta učesnici su imali priliku upoznati se sa nacionalnim i lokalnim okvirima drugih zemalja, valorizirati svoje prednosti i identificirati potrebe kao i novitete koji se mogu uključiti u rad s mladima, posebno kroz lokalne Savjete mladih i Savjete djece.

Također, predstavnici lokalne vlasti Kristiansanda i Agder regije predstavili su svoj rad s mladima, prezentirajući modele i alate koje koriste za uključivanje mladih u cjelokupno planiranje gradova i donošenje odluka. Predstavnici mladih su potom posjetili grad Mandal, upoznali gradonačelnika, predstavnike lokalne vlasti i Savjet mladih s kojima se održala radionica. Mandal se smatra pionirom u radu s mladima u Norveškoj.

Zadnji dan studijskog posjeta bio je predviđen za prijenos iskustva i rada iz općini Lyndgal te upotrebu alata Democracy Reloading u praksi. Također, predstavljene su nove mogućnosti programa Erasmus+ koji je i pokrovitelj ovog putovanja, a dogovorene su buduće zajedničke suradnje na Erasmus+ projektima.

Svi gradovi i općine istakli su koliko je važna potpora lokalne politike u uključivanju mladih, te koliko je bitno da se upravo djeca i mladi čuju jer oni nemaju pravo glasa kao što to imaju punoljetne osobe.