Novosti

18/10/2023

Novosti u Gradu Pula-Pola: promjene poreznih stopa, veće plaće, jesenski radovi, sajamski dan

Redovna konferencija za novinare gradonačelnika

Na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Pule Filip Zoričić predstavio je novinarima Prijedlog Odluke o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak na području Grada Pula-Pola što je kompenzacijska mjera zbog ukidanja prireza porezu na dohodak.

Izborom niže porezne stope od 22%, u odnosu na 2023. kada je ista efektivno iznosila 22,4%, rasteretit će se plaća zaposlenim osobama te svima koji su do sada plaćali porez i prirez porezu na dohodak povećat će se neto plaća.

Primjerice, zaposlenoj osobi s dvoje uzdržavane djece koja ima mjesečnu bruto plaću u iznosu 1590,00 eura, neto iznos će biti veći za 30 eura.

Druga kompenzacijska mjera ukidanja prireza porezu na dohodak je povećanje paušalnog poreza po postelji na mjesečnom nivou, koji se povećava s 3,3 na 16,6 eura mjesečno. Time Grad Pula-Pola čini korak dalje i prema kontroliranoj apartmanizaciji, a tako i manjem pritisku na infrastrukturu grada, ali i otvara veće mogućnosti najma stanova studentima i mladim obiteljima.

Predlaže se i povećanje poreza za kuće za odmor s 1,59 na 5,00 eura po metru četvornom te porez na korištenje javnih površina, što će biti povećanje u odnosu na sadašnje stanje od 40 do 400 posto, pri čemu se najviši postotak odnosi na zauzimanje javnih površina za snimanje filmova i spotova u starogradskoj jezgri.

Također, predlaže se povećanje vrijednosti komunalnog boda s 0,80 na 1,10 euro čime Pula zadržava povoljniji iznos, poput Zadra, Dubrovnika, Šibenika, Varaždina i Karlovca.

Inače, Grad Pula-Pola nije dizao vrijednost komunalnog boda od 2009. godine.

”Nitko ne voli dizati cijene, to je nepopularna mjera, ali moramo održavati komunalni standard, a cijene povećavati minimalno koliko je potrebno za održavanje standarda kojeg naši građani žele. To je jedini način kako će Grad Pula-Pola moći izdržati svoje financijske obaveze prema ukupno 1.500 zaposlenih u sustavu grada, vrtićima, vatrogastvu i javnim ustanovama u kulturi kojima se plaća isplaćuje iz općih prihoda”, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Do 15. studenoga u tijeku su e-savjetovanja o visini stopa poreza na dohodak i paušalnog poreza, za danas (srijeda, 18. listopada) najavljen je početak e-savjetovanja o lokalnim porezima, a u petak, 20. listopada o vrijednosti boda komunalne naknade.

 

Jesenski radovi u Puli

Trenutačno traju radovi na uređenju gledališta Kazališne dvorane Pietro Ciscutti  u Istarskom narodnom kazalištu u vrijednosti 260.683,55 eura bez PDV-a, na parkiralištu u Banovčevoj ulici, Tršćanskoj ulici, u parku i dječjem igralištu na raskrižju Nobilove i Vukovarske ulice, a radi se i multifunkcionalno igralište Valica te se uređuju nogometno igralište Valkane i pješačka staza s javnom rasvjetom.

Ukupna vrijednost radova je oko 4,5 milijuna eura (bez PDV-a), od čega Grad Pula-Pola ulaže 1,4 milijuna eura (bez PDV-a).

Najavljena je i sanacija hibridnog travnjaka na gradskom stadionu Aldo Drosina, a nakon toga i zamjena semafora.

 

Socijalne teme

Grad Pula-Pola osigurao je trajni smještaj bivšim stanovnicima samačkog hotela, koji iz Pomera sele u Pulu, u zgradu sadašnjeg Prihvatilišta za beskućnike u Valturskoj, koja postaje Dom Rachem. U nju sele i korisnici Prenoćišta iz Tršćanske ulice, a na raspolaganju će biti 35 kreveta.

Deset korisnika sadašnjeg prihvatilišta u Valturskoj seli u organizirano stanovanje na području Pule, privremeno u dva stana, a za njih se planira trajno rješenje u vidu garsonijera ili malih stanova u sklopu, već predstavljenog, modela Housing first.

Za pomoćnike u nastavi u prijedlogu novog proračuna predviđeno je povećanje satnice na 5,30 eura, odnosno 5,97 eura za pomoćnike u Školi za odgoj i obrazovanje Pula. To će biti drugo povećanje u posljednjih godinu dana, jer je 1. siječnja ove godine Grad Pula-Pola već povećao satnicu.

U pulskim osnovnim školama u ovoj školskoj godini zaposlena su 104 pomoćnika u nastavi.

U prijedlogu novog proračuna predviđena su povećana sredstva za besplatne godišnje karte za javni gradski prijevoz za umirovljenike. Do sada su na to imali pravo umirovljenici čija je mirovina iznosila do 138 eura, a sada će na to imati pravo oko 1500 umirovljenika koji primaju mjesečnu mirovinu do 330 eura.

 

Sajamski dan i Danski dani u Puli

Najavljeno je i proglašavanje Sajamskog dana 1. studenog 2023. godine, kako mali obrtnici, u prvom redu cvjećari, ne bi izgubili značajan dio prihoda kao i održavanje dvodnevnog programa Danski dani u Puli, 30. i 31. listopada u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Danske.

 

U prilogu možete pronaći tablice s primjerima obračuna plaće zaposlene osobe.