Novosti

18/10/2023

Udruga 1. domobranska bojna Pula uručila zahvalnicu gradonačelniku Filipu Zoričiću

Prva domobranska bojna Pula najstarija je postrojba Hrvatske vojske

Gradonačelnik Filip Zoričić u pulskoj Komunalnoj palači u srijedu, 18. listopada 2023. godine primio je predsjednika Udruge 1. domobranska bojna Pula Borisa Ružića koji je tom prigodom gradonačelniku uručio zahvalnicu za potporu i pomoć u organizaciji 30. obljetnice ustroja postrojbe i zaposjedanja prve crte bojišnice obrane Republike Hrvatske.

Gradonačelnik je s predsjednikom udruge razgovarao o iskustvima i planovima udruge te zahvalio Ružiću na uspješnoj organizaciji obljetnice i dugogodišnjem radu.

„Sretan sam što smo se susreli povodom ove značajne obljetnice i u Gradu Puli ćete uvijek imati potporu. Ovi događaji se ne smiju zaboraviti ni pod koju cijenu. Moramo ih njegovati i dalje prenositi na buduće generacije. Jako je bitno da se o tome govori i da se zna o ratnom putu Prve domobranske bojne kako ne bi bilo zaboravljeno“, poručio je gradonačelnik Filip Zoričić.

U rujnu su pripadnici ratne postrojbe Prve domobranske bojne Pula zajedno sa članovima obitelji i brojnim dužnosnicima u Otočcu obilježili 30. obljetnicu zaposjedanja prve crte obrane Republike Hrvatske.

„Zahvaljujem Vam na potpori u radu udruge te posebno na pomoći u organizacije ove važne obljetnice. Prva domobranska bojna Pula imala je zadaću braniti teritorij na kojem je ustrojena. Po mome preuzimanju zapovijedanjem 1. domobranske bojne Pula, 1. ožujka 1993. godine, započela je obuka. Prva domobranska bojna Pula je prva domobranska postrojba iz Istarske županije koja je bila upućena na ličko bojište, a ujedno je i najstarija postrojba Hrvatske vojske“, rekao je predsjednik udruge Boris Ružić.

Predsjednik 1. domobranske bojne Pula pozvao je gradonačelnika na obilježavanje 25. obljetnice gašenja postrojbe koje planiraju organizirati sljedeće godine.