Novosti

18/10/2023

Održana promocija knjige i otvaranje izložbe "Hrvati ujedinjeni kravatom“

U povodu obilježavanja 20. obljetnice „Kravate oko Arene“ u utorak, 17. listopada 2023. godine u Domu hrvatskih branitelja u Puli održala se izložba i promocija istoimene knjige "Hrvati ujedinjeni kravatom" autorice Branke Bezić Filipović koja je napisana trojezično, s namjerom obilaska svjetskih sveučilišta i „pokazivanja“ mladima da je domovina kravate Hrvatska.

Otvorenju izložbe u ime Grada Pule prisustvovao je gradonačelnik Filip Zoričić koji je pozdravio sve prisutne goste i izrazio zadovoljstvo da je Grad Pula domaćin i pokrovitelj ovog važnog događaja.

„Mi Hrvati kao da nismo svjesni svojih vrijednosti i onoga što imamo. Kravata croatadošla je iz naših krajeva i milijuni ljudi svaki dan odijevaju kravatu. Kravata povezuje i vezuje. U tom kontekstu povezivanja možemo poručiti mladim ljudima da se vrate kući kad završe studij i da nauče vezivati kravatu“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Boris Vilich predsjednik Fundacije ACAP - Udruge američkih poduzetnika hrvatskog podrijetla rekao je da im je bila iznimna čast podržati projekt koji govori o uspjesima Hrvata u svijetu,  dok je Danijela Čepo ispred Veleučilišta Aspira Hrvatska govorila je o knjizi Hrvati ujedinjeni kravatom koja je, kao i izložba, podijeljena u nekoliko poglavlja: povijesne ličnosti i suvremenici sa svih kontinenata. Spomenula je kako su iseljenici sa svih strana svijeta izrazili želju za sudjelovanjem te da je projekt ujedinio Hrvate iz cijelog svijeta u jednu lijepu priču.

Budući da inicijatorica izložbe i projekta Nada Pritisanac Matulich, predsjednica Američko hrvatskog kongresa i civilna predstavnica u Ujedinjenim narodima u New Yorku, zbog bolesti nije mogla prisustvovati predstavljanju knjige i otvorenju izložbe u pismu je zahvalila svima na podršci projekta, posebno Gradu Puli na domaćinstvu i gradonačelniku Grada Pule i njegovim suradnicima na podršci projektu.

U Hrvatskoj je dosad održano sedam izložbi te jedna u Crnoj Gori. Izložba će nakon Pule biti postavljena na raznim svjetskim sveučilištima, UN-u, Europskom parlamentu i na drugim kontinentima do ponovnog povratka u Europu.

Za glazbeni nastup bili su zaduženi pulski kantautor Bruno Krajcar i mezzosopranistica Vilma Grazia Žmak. U programu su sudjelovali i učenici Gimnazije Pula s prof. Elizabetom Pavlović koji su pripremili prezentaciju u povodu obilježavanja 20. obljetnice „Kravate oko Arene“. Gimnazija Pula svake godine obilježava na razne načine Dan kravate te će njihovi dosadašnji uradci svoje mjesto naći u muzeju.

Projekt „Kravata“ inicirali su „Crodiaspora“ i „American Croatian Congress“ kako bi istaknuli utjecajne Hrvate iz hrvatske dijaspore kroz prikazivanje njihovih doprinosa unutar njihovih zajednica, Hrvatske i u svijetu.

Nakon što je 18. listopada 2003. godine izvedena spektakularna instalacija kravate oko pulske Arene, Hrvatski sabor proglasio je 2008. godine dan 18. listopada Danom kravate u Republici Hrvatskoj. Od tada se svake godine u Puli, kao i diljem Hrvatske te u raznim dijelovima svijeta, svečano obilježava Dan kravate.

Pokrovitelji programa su Grad Pula i Turistička zajednica grada Pule.