Novosti

18/01/2024

Novi filmski tjedan: Napeti triler “Zvijeri”, crna komedija “Uboga stvorenja” i “Napoleon”

U filmskom tjednu od 18. do 24. siječnja u Kinu Valli od noviteta gledamo film Yorgosa Lanthimosa “Uboga stvorenja”, napeti triler “Zvijeri”, animiranu priču o otkriću Sjevernog pola. Kino 15+ donosi crnu komediju “Mržnja” iz 1995., a za sve koji su propustili, Valli ponavlja “Napoleona”. Novo izdanje kino kviza koji se odvija u sklopu projekta Razigrano kino održat će se 18. siječnja.

 

Novi filmski naslovi

Napeti triler “Zvijeri”redatelja Rodriga Sorogoyea govori o supružnicima Antoineu i Olgi koji su u potrazi za mirnijim životom doselili iz Francuske u malo selo španjolske Galicije kako bi se bavili poljoprivredom i obnovili napuštenu kuću koju su kupili. Njihovi odnosi sa sumještanima nisu idilični kao što su priželjkivali. Kada odbiju glasovati u korist izgradnje vjetroelektrana u selu, dodatno se zaoštravaju nesuglasice sa susjedima, posebice s agresivnom braćom Xanom i Lorenzom. Film je premijerno prikazan u Cannesu, dobitnik je devet španjolskih nagrada Goya, a filmski kritičar Jurica Pavičić proglasio ga je najboljim filmom u 2023.

 

Program za djecu i mlade

Animirani film “Titina: Avantura na Sjevernom polu”zabavna je i uzbudljiva priča o gotovo zaboravljenom putovanju: otkriću Sjevernog pola putem cepelina 1926. godine. Film je zabavan i šarmantan portret apsurdnih avantura i ljudskih emocija - sve prikazano kroz oči malog terijera imena Titina. Talijanski kreator cepelina Umberto Nobile uživa u mirnom životu sa svojim voljenim psićem Titinom koja ga je šarmirala kada ju je odlučio spasiti na ulicama Rima. Jednoga dana norveška istraživačka superzvijezda Roald Amundsen zove Umberta i naručuje izgradnju cepelina kako bi osvojio Sjeverni pol. Nobile u tome vidi priliku da se i on upiše u povijest. Sa sobom povede psa Titinu te njih troje krenu u ekspediciju na posljednje neotkriveno mjesto na Zemlji.

 

“Propustili ste, pogledajte”

U programu “Propustili ste, pogledajte” na veliko platno Kina Valli vraća se “Napoleon”, epski akcijski spektakl koji detaljno prikazuje uspon i pad legendarnog francuskog cara Napoleona Bonapartea, kojeg glumi dobitnik Oscara Joaquin Phoenix. Uz zadivljujuću pozadinu velike filmske produkcije iza koje stoji legendarni redatelj Ridley Scott, film bilježi Bonaparteov neumorni put do moći kroz ovisnost, nestabilni odnos s njegovom jedinom pravom ljubavi, Josephine, prikazujući njegovu vizionarsku vojnu i političku taktiku u jednoj od najnapetijih bitaka ikad snimljenih.

 

Kino 15+

U programu koji osmišljavaju mladi filmofili 20. siječnja na rasporedu je crna komedija “Mržnja” Mathieua Kassovitza iz 1995. Film prikazuje 24 sata u životima trojice mladića u francuskim predgrađima dan nakon nasilne pobune.

 

Film u školi i senzorne projekcije

Uspješan program “Film u školi”u 2023. godini u Kino Valli doveo je ukupno 7.130 učenika, od čega 3.214 u prvom polugodištu aktualne školske godine. S novim polugodištem programi za učenike se nastavljaju pa će u Valliju do kraja školske godine biti prikazani sljedeći naslovi:

“Morska iskra”, r. Domien Huyghe, “Životinja”, r. Cyril Dion, “Mala banda”, r. Pierre Salvadori, “Prokleto easy”, r. Christoffer Sandler, “Ja i moj mačak Ru”, r. Guillaume Maidatchevsky.


U sklopu partnerskog projekta „U istom filmu – korak dalje“Udruge za razvoj audio vizualne umjetnosti Metamedij, u Kinu Valli je od prosinca 2022. do prosinca 2023. godine održano osam senzornih projekcija na kojima su prikazani europski animirani filmovi, a okupile su ukupno 575 gledatelja. Održane u prilagođenim uvjetima za djecu koja imaju poteškoće senzorne integracije, no njihova je suština da budu javne i inkluzivne. Odvijale su se uz prigušena svjetla i slabiji zvuk, a djeca su mogla šetati, donijeti svoju omiljenu igračku, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, baka i djedova, nastavnika, prijatelja, organizirano sa školom ili privatno. Pozitivna iskustva i odaziv gledatelja važan su pokazatelj da su ovakvi programi potrebni zajednici kao i inkluzivan pristup kulturnim događanjima. Projekt je financijski podržao kroz Fond za aktivno građanstvo u Hrvatskoj. Kino Valli i u 2024. nastavlja sa senzornim projekcijama.