Novosti

23/01/2024

U Parku Anne Frank obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

Grad Pula se pridružio obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, iznimno ove godine nekoliko dana ranije, te je danas, kod kestena Anne Frank u istoimenom Parku otvorenom u ožujku 2023. godine održan prigodan program. Sadnica kestena dobivena je presađivanjem drveta ispred kuće u Amsterdamu u kojoj su se djevojčica Anne Frank i njezina obitelj skrivali tijekom Drugog svjetskog rata.

U ime Grada Pule obilježavanju su prisustvovali gradonačelnik Filip Zoričić, zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Ivana Sokolov.

Okupljenima se obratio gradonačelnik Filip Zoričić zahvalivši svima na dolasku.

„Sadnica kestena uspjela je doći u Pulu, najprije u našu Gimnaziju, a potom smo je smjestili ovdje u ovaj park kojeg smo imenovali po Anne Frank jer je to jedna važna simbolika. Važno je da se ne zaboravi tolika tragedija jednog naroda, potom i tragedija ostalih naroda koji ni za što nisu krivi. Anne Frank, djevojčica koja je stradala, simbol je svih stradanja i zato je važno  da se čita o tome u školama i da se o tome govori. Zahvalan sam profesoricama i profesorima koji se bave tom tematikom“, rekao je gradonačelnik Zoričić.

Gradonačelnik  se u svom obraćanju prisjetio ratova, tragedija današnjeg društva, govorio je o stanju u društvu i zadacima svih nas koji moramo odmah i sada reagirati, te mijenjati svijet na bolje.

„Volio bih da i svi mi odrasli budemo uzori našoj djeci i da Anne Frank bude uvijek tu prisutna. Učimo djecu o tome. Niti jedan totalitarni režim nije ništa dobroga donio. Nadam se da ćemo na tragu kestena, koji raste, i svi mi zajedno rasti i tako živjeti. Pozivam vas zato da svi pokušamo, kao što je rekla Anne Frank, u trenutku koji nam je dan da mijenjamo svijet na bolje i da našoj djeci budemo uzor jer će oni moći promijeniti svijet“, zaključio je gradonačelnik Zoričić.

U programu su sudjelovali učenici OŠ Kaštanjer koje je pripremila prof. Nataša Ilić Agatić, OŠ Šijana koje su pripremili profesori Irena Giorgi i Vladimir Papić, OŠ Veli Vrh koje je pripremio prof. Josip Rajić, Gimnazije Pula koje je pripremila prof. Sonja Milović, te Zbor Praksa pod vodstvom Edne Strenja Jurcan. Kroz program je vodila učenica Gimnazije Pula Nikolina Kelava koju je pripremila prof. Meri Šimunov.

Dr. sc. Igor Jovanović održao je kratko predavanje o Holokaustu te rekao da je termin Holokaust nekima, nažalost, samo termin za stravične zločine koji su se dešavali od 1933. do 1945. godina. U tih 12 godina umrlo je 11 milijuna ljudi, a stradali su civili - žene, djeca i starci, u logorima smrti.

„Kako se trebamo danas boriti protiv onih kojima je Holokaust samo riječ, koji negiraju Holokaust i kojima su brojke samo riječi? Prvo kulturom sjećanja, drugo edukacijom - da prenosimo solidarnost, ljubav, nenasilje, i treće da gradimo čovječnost“, zaključio je Jovanović.

Strašan genocid u kojem su stradali milijuni žrtava podsjetnik su na najveće zlo koje se dogodilo u povijesti čovječanstva. Oslobođenje nacističkog logora Auschwitz-Birkenau bio je kraj najmračnijeg  razdoblja u europskoj i svjetskoj povijesti.

Danas, 79 godina kasnije, podsjetili smo se da se takvi strašni zločini nikada ne smiju ponoviti, niti zaboraviti.