Novosti

24/01/2024

Kino Valli najavljuje filmove snimljene po romanima Patricije Highsmith

Na ovotjednom programu u Kinu Valli, uz nove filmske naslove, od 25. do 31. siječnja poseban naglasak je na filmovima snimljenima po romanima slavne spisateljica Patricije Highsmith kojoj je posvećen i Doku dan, a ponovo se prikazuju “Ubojice cvjetnog mjeseca” koje su upravo osvojile 10 nominacija za Oscara.

„Tri mušketira”, povijesna avantura redatelja Martina Bourboulona predstavlja nove likove i brojne lokacije, od slavnog Louvrea do Buckinghamske palače, preko oluka Pariza do opsade La Rochellea. Herojska priča govori o mladiću dArtagnanu koji odlazi u Pariz nadajući se da će postati mušketir garde. Unatoč neuspješnoj regrutaciji, ipak postaje dio trojice najdojmljivijih mušketira – Athosa, Aramisa i Portosa – i ubrzo se uklapa u njihov način života. U kraljevstvu podijeljenom vjerskim ratovima i pod prijetnjom britanske invazije, šačica muškaraca i žena ukrstit će mačeve i vezati svoju sudbinu za sudbinu Francuske.

Crna komedija “Broker” južnokorejskog redatelja Hirokazu Kore-eda donosi priču o So-young iz Busana koja ostavlja svoju bebu Woo-sung ispred ‘kutije za bebe’, sigurnog mjesta postavljenog u korejskim crkvama za nove majke da ostave djecu o kojoj ne mogu ili ne žele brinuti. Pokupio ga je Sang-hyun koji vodi neslužbeno posredovanje u posvajanju i planira mu pronaći novi dom.

“Udar sreće” 50. je film redatelja Woodyja Allena! Ova romantična komedija vrti se oko uloge koju sreća igra u našim životima. Fanny (Lou de Laâge) i Jean (Melvil Poupaud) na prvi pogled čine se idealnim bračnim parom: oboje su ostvarili uspješne karijere, žive u prekrasnom stanu u elitnom kvartu u Parizu te su, čini se, još uvijek zaljubljeni kao i na početku veze. Ali nakon što se Fanny igrom slučaja susretne s Alainom (Niels Schneider), svojim kolegom iz srednje škole, on ju doslovno obori s nogu. Uskoro se njih dvoje započnu viđati sve češće i sve se više zbližavati…

Obiteljski film “Lassie: Nova pustolovina” na velike ekrane vraća najslavnijeg škotskog ovčara Lassie u akciji spašavanja. U društvu je najboljeg prijatelja Floriana te novih prijatelja Henrija, Cleo i male Pippe, jack russell terijera. Ovoga puta detektivske vještine škotskog ovčara usmjerene su ka rješavanju misterioznog nestanka nekoliko pasa s rodovnikom. Ova priča o neraskidivom prijateljstvu između dječaka i njegovog psa nastavak je filma “Lassie” iz 2020. temeljenog na poznatom romanu engleskog pisca i scenarista Erica Knighta.

U programu “Propustili se, pogledajte” prikazuje se kriminalistička drama Martina Scorsesea “Ubojice cvjetnog mjeseca” koja je upravo nominirana za Oscara u 10 kategorija. Kultni američki redatelj u svom je novom filmu okupio provjerenu glumačku ekipu koju predvode oskarovci Leonardo DiCaprio i Robert De Niro. Glumica Liliy Gladstone nedavno je dobila Zlatni globus za najbolju žensku ulogu u tom filmu. Film prati seriju ubojstava unutar indijanskog plemena Osage u Oklahomi 1920-ih godina. Osage su postali najbogatiji narod na svijetu nakon što je na njihovom teritoriju pronađena nafta. Mnogi su ih zbog toga iskorištavali kako bi došli do novca, što je dovelo do niza ubojstava.

U sklopu europskog projekta “Razigrano kino / Playing Cinema” prikazuje se drama danskog redatelja Thomasa Vinterberga “Lov” s Annikom Wedderkopp, Madsom Mikkelsenom i Thomasom Bo Larseneom. To je priča o učitelju koji živi usamljeničkim životom, cijelo vrijeme mučeći se oko skrbništva nad sinom. Njegov život polako postaje bolji kad pronalazi ljubav i prima dobre vijesti od svog sina, ali njegova nova sreća će biti brutalno uništena nevinom malom laži.

Na Doku danu 30.1. u 19,00 sati prikazuje se cjelovečernji dokumentarac “Voljeti Patriciju Highsmith” redateljice Eve Vitija temeljen na osobnim zapisima književnice Patricije Highsmith i pričama o njezinoj obitelji i ljubavnicima, a baca novo svjetlo na život i opus slavne spisateljice trilera, prožet temama ljubavi i odlučujućim utjecajem na njen identitet.

Nakon dokumentarca iste večeri od 20,30 sati prikazuje se drama “Carol” snimljena prema romanu “Cijena soli” Patricije Highsmith s Cate Blanchett u glavnoj ulozi, a priča prati dvije žene različitog porijekla koje započnu ljubavnu aferu u New Yorku 1950-ih.

Na ovotjednom bogatom programu Kina Valli je i “Američki prijatelj” Wima Wendersa iz 1977., adaptacija romana “Ripleyeva igra” Patricije Highsmith. Jonathan Zimmermann (Bruno Ganz), izrađivač okvira za slike iz Hamburga, otkriva da boluje od leukemije i da mu se bliži kraj. Ripley (Dennis Hopper), američki preprodavač umjetnina, iskorištava tu činjenicu i upliće ga u svijet kriminala, angažirajući ga za ubojstvo jednog mafijaša. Zimmermann to prihvaća jer želi financijski osigurati obitelj. Wenders je za manje, cameo uloge kriminalaca angažirao slavne filmske redatelje poput Gérarda Blaina, Nicholasa Raya i Samuela Fullera.