Novosti

25/01/2024

Bogat program Noći muzeja: Od izložbi i predavanja do kuhanog vina i DJ-a

Hrvatsko muzejsko društvo organizira devetnaesti put manifestaciju Noć muzeja, koja će se održati u petak 26. siječnja 2024. godine, u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim, znanstvenim i obrazovnim institucijama.

Ove godine u provedbu manifestacije svojim bogatim programom uključili su se Arheološki muzej Istre, MEMO - museum of good memories, Muzej suvremene umjetnosti Istre - Museo d'arte contemporanea dell'Istria, Sveučilišna knjižnica u Puli i Povijesni i pomorski muzej Istre - Museo storico e navale dell'Istria.

Arheološki muzej Istre pripremio je slobodno razgledavanje Arene od 18,00 do 1,00 sat u društvu pretorijanske garde koja će posjetitelje pratiti od 19,00 do 21,00 sat. U galeriji Sveta srca, organizirano je slobodno razgledavanje izložbe od 18,00 do 1,00 sat iza ponoći uz nastup mladih glazbenika s pulske Glazbene akademije.

Galerija C8 otvorena je za slobodno razgledavanje od 18,00 do jedan sat iza ponoći uz stručno vodstvo po izložbi "Altamira: Remek-djelo prve umjetnosti uz stručno vodstvo u 18,00 i u 20,00 sati. U 19,00 sati na rasporedu je predavanje "Brodovi i pomorstvo na antičkom novcu" Erike Trbojević, a u 21,00 sat snimka predavanja ravnateljice Altamire Pilar Fatás Monforte o špilji Altamira.

U Prozoru u prošlost biti će "Ulomci i tehnologija izrade ranoneolitičkih keramičkih posuda s lokaliteta Sveti Mihovil“

MEMO - museum of good memories kao glavne teme ovogodišnjeg sudjelovanja u Noći muzeja odabrao je predstavljanje električnih kućanskih pomagala iz razdoblja od 1950-ih do 1980-ih i fotografske tehnike toga razdoblja. Tijekom programa Noći muzeja, posjetitelji će moći sudjelovati u radionici predstavljanja analogne i polaroid fotografije u organizaciji članova Foto kluba Gimnazije Pula. Građani će na dar dobiti vlastitu polaroid fotografiju u izradi članova Foto kluba.

Uz izložbu iz područja suvremene umjetnosti koja uobičajeno predstavlja centralni dio programa manifestacije, Muzej suvremene umjetnosti Istre za ovogodišnje izdanje Noći muzeja pripremio je i tematske nagradne kvizove, a uz stalni postav i predstavljanje noviteta iz muzejske trgovine posjetitelje očekuje i tradicionalna ponuda toplih napitaka – kuhanog vina i čaja. Posjetitelje pozivaju na otvorenje izložbe renomiranog i nagrađivanog multimedijskog umjetnika i ilustratora Zdenka Bašića pod nazivom Zaboravljene priče - Storie dimenticate koja će se u prostorima Muzeja održati u 19,00 sati.

Sveučilišna knjižnica u Puli je jedna od rijetkih knjižnica koja se zbog svojih posebnosti, kulturne baštine, Mornaričke knjižnice i spomen-soba tradicionalno uključuju u Noć muzeja. Od 18,00 sati do ponoći bit će otvorene: Spomen-soba A. Smareglije, Mornarička knjižnica i Središnja knjižnica sa Spomen-sobom Mije Mirkovića te Malom čitaonicom u kojoj će se održati predavanje dr. sc. Nataše Urošević o muzejima i kulturnoj baštini.

Tijekom Noći muzeja posjetitelji Povijesnog i pomorskog muzeja Istre - Museo storico e navale dell'Istria će moći posjetiti aktualne izložbe, sudjelovati u nogometnom kvizu i zabavljati se uz glazbeni program DJ Filja, kuhano vino i čaj.