Novosti

31/01/2024

Pulska klasična zima: Kroz veljaču u ritmu nesvakidašnje klasike

U najkraćem mjesecu u godini, drugo izdanje ciklusa pod nazivom Pulska klasična zima donosi čak dva koncerta. Iako sam naziv govori o klasičnoj glazbi, iduća dva događanja otvaraju vrata za nesvakidašnje vokalno-instrumentalne sastave i repertoar koji zadire u dvije veoma udaljene sfere – suvremenu i ranu glazbu. 

Prvi koncert na rasporedu je idućeg vikenda, u subotu 3. veljače u dvorani ''Circolo'' Zajednice Talijana Grada Pule - Comunità degli Italiani di Pola gdje će se pulskoj publici predstaviti Popocatepetl percussion duo.

Gabrielle Petrarco i Marko Jugovic, glazbenici s međunarodnim iskustvom, već se godinama trude promovirati novu glazbu kroz svoj duo osnovan u Trstu 2013. godine. Publici predstavljaju originalne skladbe kao i aranžmane u klasično-suvremenom i jazz stilu. Za ovu prigodu pripremili su vlastite obrade baroknih velikana J. S. Bacha i D. Scarlattija, dok ostatak programa čine manje poznata djela novijeg datuma (A. Pärt, M. Molteni, N. J. Živković, M. Savage). 

Osebujnim ritmovima i interesantnim instrumentima nastavlja se druga polovica ciklusa, kroz glazbeno putovanje Jadranom na koje će nas povesti Ansambl za ranu glazbu Minstrel. U Muzejsko – galerijskom prostoru Sveta Srca, 23. veljače po prvi put posjetitelji će moći čuti glazbu koja je stoljećima spajala dvije obale Jadranskog mora, ponajprije kroz glazbenike koji su rođeni na istočnoj (Dalmacija, Istra), a svoju glazbenu naobrazbu su stjecali u velikim kulturnim središtima poput Venecije. Povratak korijenima uz brojne povijesne instrumente (viola da gamba, teorba, rebec, cornamusa) i note A. Motovunjanina, V. Jelića, G. Pulitija, T. Cecchinija i I. Lukačića pružit će slušateljima večer za pamćenje. 

Ansambl za ranu glazbu Minstrel, je vokalno-instrumentalni ansambl koji se bavi izvođenjem srednjovjekovne i renesansne glazbe i nastupa u renesansnim kostimima, a izvodi i renesansne plesove, često se pojavljuje na manifestacijama poput viteških turnira, na srednjevjekovnim domjencima, na sajmovima. U crkvama i koncertnim prostorima izvodi duhovne skladbe srednjeg vijeka, renesanse i ranog baroka te izvodi samostalne koncerte sa božićnim programom.  Svi koncerti započinju u 19,00 sati, a ulaz je besplatan.