Novosti

01/02/2024

Svjetski dan čitanja naglas u OŠ Monte Zaro

Učenice Čitateljskog kluba školske knjižnice, pod mentorstvom knjižničarke Dragice Pršo, Mia, Pia i Helena iz 4.b razreda čitale su učenicima 1.a i 1.b razreda Osnovne škola Monte Zaro ukupno 6 slikovnica. Učenici su pažljivo slušali  i aktivno sudjelovali u razgovoru  poslije čitanja.

Svjetski dan čitanja naglas obilježava se svake godine od 2010. prve srijede u veljači. Ove godine datum "pada" na 7. veljače, ali mi smo bili nestrpljivi pa smo to odradili danas na prvi dan veljače. Ovakav način poticanja čitanja  pomaže mlađim učenicima u razvijanju svojih vještina čitanja, slušanja i govorenja, ali i osnažuje starije učenice u daljnjem čitanju“, poručili su iz Osnovne škole Monte Zaro.

Svjetska organizacija LitWorld osnovala je Svjetski dan čitanja naglas kao priliku da ljudi širom svijeta proslave radost čitanja naglas i zalažu se za pismenost kao temeljno ljudsko pravo koje pripada svima.

Tijekom posljednjih četrnaest godina, ovaj se pokret raširio među milijunima čitatelja, pisaca i slušatelja iz zajednica širom svijeta koji se okupljaju kako bi odali počast radosti i moći čitanja i dijeljenja priča i nastavili proširivati definiciju i opseg globalne pismenosti.

Mnoge strategije potvrđuju važnost čitanja naglas kao ključne metode razvijanja čitateljskih navika, vještine slušanja, obogaćivanje rječnika, bolje koncentracije i logičkog razmišljanja.  Čitanje naglas poboljšava pamćenje, pomaže boljem razumijevanju, ali može biti i zabavno i omogućuje da tu istu zabavu dijelimo s drugima. 

I zato čitajte naglas kad god  i gdje god možete!