Novosti

01/02/2024

Najavljen „Dan crvenih haljina“ posvećen borbi protiv moždanog udara u žena

Od moždanog udara umre trostruko više žena nego od raka dojke

U četvrtak, 1. veljače 2024. godine na konferenciji za medije u pulskoj Komunalnoj palači zamjenica gradonačelnika Grada Pule dr. sc. Ivona Močenić, dr. med. i Julijana Franinović Marković, dr. med. najavile su javnozdravstvenu kampanja „Dan crvenih haljina“ koja ima za cilj podizanje svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena.

Konferenciji su prisustvovale i članice Tima za zdravlje Grada Pule koji ima za zadatak prevencije zdravlja, posebice djece i mladih, ali i promicanje njege i zbrinjavanje osoba starije životne dobi, te osoba kojima je potrebna palijativna skrb.

„Javnozdravstvena kampanja „Dan crvenih haljina“ pokrenuta je kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena. Moždani udar u žena nedovoljno je prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen.

Simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.

Kampanja ima za cilj potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, prvenstveno zdravlju srca i krvnih žila, jer je većinu tih bolesti moguće spriječiti zdravim životnim navikama, a isto tako želi potaknuti stručnjake u zdravstvu  na posebnu pažnju za srčani i moždani udar kod žena, zbog njihovih razlika u odnosu na muškarce.

U Istarskoj županiji svake godine od moždanog udara prosječno umire 111 žena, od toga je osam mlađe od 65 godina. Svake godine od moždanog udara umre trostruko više žena nego od raka dojke (od raka dojke godišnje umre 39 žena). Procjenjuje se da će jedna od pet žena doživjeti moždani udar, a jedna od tri oboljele će umrijeti. Prevenirati možemo više od 80 posto moždanih udara pravovremenim djelovanjem na čimbenike rizika i promjenom načina života“, rekla je zamjenica gradonačelnika dr. sc. Ivona Močenić, dr. med.

Dr. Julijana Franinović Marković rekla je da je moždani udar relativno slabo preveniran, teško prepoznat, ali ima i veću incidenciju smrtnosti.

„Oko pet tisuća ljudi godišnje umire od moždanog udara, od toga su tri tisuće žene. Moždani udar ima prvo mjesto  po trajnoj invalidnosti koju izaziva. U 50 posto slučajeva moguće ga je prevenirati ili odgoditi i onda se trud isplati“, rekla je dr. Marković te naglasila da je jako važno pravovremeno prepoznavanje i liječiti čimbenike rizika kao što su visoki tlak, koji je za tri do četiri puta povećava rizik od moždanog udara u odnosu na ne liječeni visoki tlak, šećeranu bolest, koja gotovo dvostruko povećava incidenciju moždanog udara, povišeni kolesterol, neispravna srčana akcija.

Najčešći simptomi moždanog udara nastaju iznenada, a oni su utrnulost, slabost ruke, oduzetost polovice strane tijela, smetnje govora – otežano razumijevanje, izgovaranje ili gubitak govora, smetnje vida – naglo zamagljenje ili gubitak vida, smetnje u hodu, gubitak ravnoteže, vrtoglavice, jaka glavobolja praćena mučninom i povraćanjem.  

„Bez obzira kad se to dogodi, to je vrlo ozbiljan znak i potrebno je odmah kontaktirati liječnika. Moždani udar je hitno stanje i minute su bitne. Što možemo napraviti? Uravnotežiti prehranu, smanjiti unos soli, šećera i masnoća, biti fizički aktivni, izbjegavati živciranje“, savjetovala je dr. Marković te naglasila da je važno prevenirati, prepoznati i pravovremeno odmah intervenirati kod moždanog udara.

„Sutra, 2. veljače u svim osnovnim školama na prvom školskom satu djeca će 10 minuta  provoditi tjelovježbu kako bismo djecu potakli na bavljenje sportom i provođenje zdravih životnih navika. Na svima nama je da promijenimo svoje životne navike“, zaključila je zamjenica gradonačelnika i pozvala sve građanke i građane da sutra odjenu nešto crveno u znak podrške kampanji „Dan crvenih haljina“.

Prva kampanja „Dan crvenih haljina“, #nosicrveno, odnosno, „Go Red for Women“ pokrenuta je u Americi, a danas je to međunarodna kampanja  posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena. Kampanja se provodi kroz organizacije stručnih skupova, edukacijskih promotivnih kampanja, modnih revija, zdravstvenih pregleda, sportskih događaja.

U Hrvatskoj je Hrvatsko neurološko društvo 2019. godine pokrenulo kampanju „Dan crvenih haljina“ posvećenu borbi protiv moždanog udara u žena, a obilježava se prvog petka u veljači.