Novosti

02/02/2024

U tijeku valorizacija drvenastog bilja u Parku grada Graza

Pripremne radnje za uređenje Parka grada Graza

U tijeku je valorizacija drvenastog bilja u Parku grada Graza koja se radi za potrebe izrada projekta uređenja toga prostora. Nositelji projekta su Arhitektonski fakultet i Agronomski fakultet, Katedra za krajobrazno uređenje bilja.

“Ocijenit ćemo stanje stabala, imamo pripremljene obrasce i gledat ćemo u kakvom su stanju. Uočavat ćemo sve promjene koje su na njima prisutne, sva mehanička oštećenja, nekakve štete koje su se ranije dogodile, promjene vitalnosti i narušavanje zdravstvenog stanja i popisat ćemo  sve potrebne radove na tim stablima kako bi se njihovo stanje popravilo. Znači, ukoliko neko stablo treba orezati, ukloniti mrtve grane. Ukoliko se primjećuju nekakve bolesti, štetnici, razvoj gljiva, nedostatka prostora ili neki drugi nedostaci  koji mogu dovesti do narušavanja zdravstvenog stanja stabla propisat ćemo ono što je potrebno napraviti kako bi park bio u dobrom stanju“, rekao je dr. sc. Vinko Paulić izvanredni profesor Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Grad Pula je u suradnji s UNICEF-om razvio koncept kojim će Park grada Graza postati inkluzivan park. U prostoru će biti osigurani svi potrebni elementi kako bi se prostor prilagodio svim dobnim skupinama djece i pružao im mjesto za pravilan rast i razvoj te edukaciju s rehabilitacijskom i socijalnom funkcijom.

„Želimo parkove najprije oživjeti i prikazati građanima, a tijekom ove godine i idućih godina i urediti i ozeleniti. Park grada Graza imat će višeosjetilno-senzoričko igralište unutar parka prilagođeno djeci i za svu djecu u kojem se mališani mogu zabavljati spravama i rekvizitima dizajniranima za njihove različite potrebe“, rekao je gradonačelnik Zoričić.