Novosti

02/02/2024

Održana komemoracija za brigadira Ljubomira Cerovca

U Domu hrvatskih branitelja danas, 2. veljače 2024. održana je komemoracija za brigadira HV-a i zapovjednika Zrakoplovne baze Pula Ljubomira Cerovca na kojoj su prisustvovali članovi obitelji, predstavnici hrvatske vojske, Hrvatskog časničkog zbora, Zračne luke Pula, Auto kluba Pula-Rovinj i HAK-a, Grada Pule i prijatelji.

U ime Grada Pule u Knjigu žalosti upisao se gradonačelnik  Filip Zoričić koji je obitelji uputio i izraz sućuti sljedećeg sadržaja:

Poštovana obitelji Cerovac,

u ime Grada Pule i moje osobno primite iskrenu sućut povodom vašeg bolnog gubitka.

S tugom sam primio vijest o smrti brigadira Ljubomira Cerovca. Velika mi je čast što sam imao priliku poznavati tako velikog čovjeka koji će zauvijek ostati zapisan u sjećanjima našeg grada.

Zadužio nas je svojom hrabrošću, svojim djelima i ostavštinom zbog kojih sjećanje na njega neće nikada nestati.

U ime Grada Pule i moje osobno upućujem izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja.

Na komemoraciji su o Ljubomiru Cerovcu prigodno govorili njegovi prijatelji, kolege i suradnici. 

„Danas se opraštamo od našeg sugrađanina Ljubomira Cerovca koji je dao mnogo našem gradu i državi. Ljubo i ja smo bili dugogodišnji prijatelji. Bio je osoba koja je živjela punim životom. Imao je ideje o svačemu. Taj žar koji je on nosio u sebi teško je prenijeti i zato mu se zahvaljujemo jer je on na isti način prilazio svakom problemu bez obzira tko je bio njegov sugovornik. U ime Grada Pule i svoje osobno obitelji želim izraziti sućut“, rekao je u emotivnom obraćanju zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul.

Ljubomir Cerovac rođen je 1947. u Roču. Diplomirao je 1969. na Mornaričkoj tehničkoj akademiji u Puli, a usporedno je pohađao i Strojarski fakultet u Rijeci. Na Komandno štabnoj Akademiji Ratne mornarice u Splitu diplomirao je 1983. te mu je priznat poslijediplomski studij i akademski stupanj specijalista.

Tijekom Domovinskog rata obavljao je mnoge dužnosti među kojima se ističe zapovjedništvo zrakoplovnom bazom Pula. Za sudjelovanje u odredu Narodne zaštite dodijeljena mu je Viteška povelja 13. rujan 1991.

Za dužnost razminiranja zračnih luka u Puli i Zadru, kao i hidroelektrane Peruča, dodijeljena mu je nagrada Grada Pule, grb Grada Zadra kao i više pohvala načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Nositelj je Spomenice Domovinskog rata 1990.-1992., ordena Red hrvatskog trolista, kao i više inozemnih odlikovanja. Umirovljen je 1994. u činu brigadira Hrvatske vojske.

Od 2012. tijekom tri mandatna razdoblja član je Skupštine Hrvatskog autokluba kao predstavnik Auto kluba Pula-Rovinj i član Upravnog odbora Hrvatskog autokluba. Ranije je obnašao dužnost člana Nadzornog odbora Hrvatskog autokluba.

Bio je dugogodišnji aktivist, član tijela upravljanja i predsjednik Auto kluba Pula-Rovinj.