Novosti

06/02/2024

Grad Pula na EUI Peer review: U fokusu su bile strategije urbanog razvoja

Događaj je vođen od strane stručnjaka iz drugih europskih gradova koji su dijelili svoja iskustva u području održivog urbanog razvoja

Grad Pula-Pola s ponosom ističe angažman svoja dva službenika iz Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte na dvodnevnom događaju EUI Peer review u poljskom Kaliszu, održanom 31. siječnja i 1. veljače 2024. godine. Ovaj skup, s više od 40 sudionika, predstavlja ključni korak u daljnjem razvijanju posvećenosti Grada unapređenju strategija održivog urbanog razvoja – SUD strategija i jačanju suradnje s međunarodnim dionicima.

Tijekom događaja, tri grada imala su priliku pregledati svoje strategije održivog urbanog razvoja: Aglomeracija Kalisko-Ostrowska (Poljska), Općina Pleszew (Poljska) i Grad Pula-Pola. Događaj je vođen od strane stručnjaka iz drugih europskih gradova koji su dijelili svoja iskustva u području održivog urbanog razvoja.

Kroz seriju interaktivnih radionica, gradovi pod pregledom i stručnjaci radili su na jačanju kapaciteta u sljedećim područjima: osiguravanje kontinuiranog uključivanja dionika, od dizajniranja strategije do provedbe i evaluacije; unapređivanje sektorske suradnje s različitim dionicima; privlačenje drugih izvora financiranja (javno-privatna partnerstva, privatni sektor); praćenje strategije s ispravnim i objektivnim pokazateljima te osiguravanje da strategija doprinosi privlačnosti teritorija. Osim toga, održane su 3 studijske posjete gradovima Kalisz, Pleszew i Ostrów Wielkopolski, omogućivši članovima skupa da osobno vide konkretne rezultate ulaganja Europske unije u soft mjere i izgrađenu infrastrukturu.