Novosti

08/02/2024

U Dječjem kreativnom centru svečano otvoren Lidrano 2024.

U vrijeme kada mnogobrojne društvene mreže nastoje uobličiti svijet u kojem bi virtualna stvarnost bila realnost, jedna riječ, a poglavito govor te javni nastup imaju neprocjenjivu vrijednost

Danas, 8. veljače 2024., u Dječjem kreativnom centru, svečano je otvorena gradska smotra Lidrana 2024.

Riječ je o manifestaciji literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva za učenike osnovnih i srednjih škola koja se održava diljem zemlje i to na nekoliko razina – gradskoj odnosno općinskoj, županijskoj i državnoj.

U ime Grada Pule smotru Lidrano 2024. otvorila je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić:

„Lidrano je poseban doživljaj, jedinstvo svih koji njeguju lijepu hrvatsku riječ. On je dokaz da naši učenici vole svoj hrvatski jezik pišući literarne i novinske radove, stvarajući školske listove, recitirajući stihove ili glumeći dramske tekstove uz veliku podršku svojih učitelja. U vrijeme kada mnogobrojne društvene mreže nastoje uobličiti svijet u kojem bi virtualna stvarnost bila realnost, jedna riječ, a poglavito govor te javni nastup imaju neprocjenjivu vrijednost. Želim da Lidrano živi još mnogo godina te da bude mjesto gdje se svi rado vraćaju, mjesto učenja, širenja znanja, stjecanja novih iskustava i stvaranja novih prijateljstva“, izjavila je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

Domaćin današnje manifestacije bila je pulska Osnovna škola Vidikovac čija je ravnateljica Ana Bačić pozdravila sve okupljene učenike i mentore te istaknula kako se na Lidranu slavi ljepota i bogatstvo hrvatskoga jezika, pritom pohvalivši sve učenike koji su zajedno s mentorima uložili veliki trud u pripremu točaka.

Na svečanosti otvaranja sudjelovao je i mnogobrojni zbor Osnovne škole Vidikovac pod vodstvom profesora Zorana Gardaševića. Zbor je izveo himne Lijepa Naša i Krasna Zemljo, a svoj je nastup okrunio izvedbom školske himne koju je publika nagradila jakim pljeskom.

Podsjetimo, smotra Lidrano obuhvaća individualne i grupne nastupe učenika osnovnih i srednjih škola dramsko-scenskog, novinarskog i literarnog sadržaja te školske radijske emisije i časopise. Iz današnjeg kulturno – umjetničkog programa stručno povjerenstvo odabrat će najbolje radove koji će nastaviti natjecanje na županijskoj razini.