Novosti

13/02/2024

Usvojenom Strategijom zelene urbane obnove stvaraju se temelji razvoja održivog prostora grada Pule

Gradsko vijeće Pule na sjednici održanoj u petak, 9. veljače 2024. godine usvojilo je Strategiju zelene urbane obnove Grada Pula - Pola do 2030. godine.

„Riječ je o strateškoj podlozi od značaja za Grad Pulu koja omogućava povezivanje sustava prostornog i strateškog planiranja obzirom da služi za razvoj strateških okvira koji u fokusu imaju teme neodvojive od pripadajućeg prostornog konteksta. Radi se o elementima zelene infrastrukture, napuštenim, neiskorištenim zgradama i prostorima, rješenjima temeljenim na prirodi (koja je potrebno odabrati uzevši u obzir sve prostorne specifičnosti), izgradnji otpornosti na specifične prirodne katastrofe i posljedice klimatskih promjena. Cilj izrade strategije je stvoriti temelje razvoja održivog prostora grada Pule na načelima zelene urbane obnove. Strategija će se koristiti u postupku izmjena i dopuna prostornih planova lokalne razine“ izjavila je pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte Samanta Barić.

Pročelnica Barić nadodala je kako je Strategija usklađena s nacionalnim, europskim i svjetskim strateškim dokumentima koji definiraju održivi razvoj, a izrađena je u suradnji s tvrtkom Starum d.o.o. i Loodus Punkt d.o.o. iz Pule za razdoblje do 2030. godine prvenstveno prema smjernicama klimatske i energetske politike Europske unije za 2030. godinu.

„Navedenim smjernicama planira se smanjenje emisija stakleničkih plinova za 40 posto u odnosu na 1990. godinu, odnosno za 80 posto do 2050. godine. Proces izrade Strategije uključivao je analizu ulaznih podataka, ispitivanje javnog mijenja, swot analizu, a potom i razradu planskih i projektnih mjera uvođenja zelene infrastrukture i modela kružnog gospodarenja prostorom i zgradama. Određena su područja pogodna za urbanu preobrazbu i definirani su strateški okvir te financijski i terminski plan provedbe“ zaključila je pročelnica Barić.

Strateški okvir zasniva se na ciljevima kako slijedi: prvi posebni cilj je kvalitetno planiranje i upravljanje razvojem zelene infrastrukture i kružnim gospodarenjem prostorom i zgradama; drugi posebni cilj je unaprijediti, raširiti i povezati lako dostupnu zelenu infrastrukturu te kružnu obnovu neiskorištenih prostora i zgrada u gradu dok je treći posebni cilj povećanje svijesti o održivom razvoju grada kroz zelenu infrastrukturu i kružno gospodarenje prostorom i zgradama. Posebni ciljevi strategije razrađeni su kroz niz mjera i aktivnosti.

U procesu izrade Strategije održano je desetak radnih sastanaka s Izrađivačem i radnom skupinom. Provodila se anketa među građanima kojom se ispitivalo njihovo poznavanje "zelenih" tema, te je organizirana dvodnevna radionica u suradnji s DAI-SAI. Osim toga, provedeno je javno savjetovanje tijekom 30 dana, od 17. listopada 2023. do 16. studenog 2023. godine, uključujući i javno izlaganje u suradnji s HGK. Tijekom savjetovanja zaprimljeno je ukupno 46 pisanih primjedbi, prijedloga i komentara, od kojih je 29 primljeno na znanje, 8 prihvaćeno, 2 djelomično prihvaćeno, 3 odbijeno te 4 dodatno pojašnjeno.