Novosti

13/02/2024

Gradonačelnik Filip Zoričić: Uređujemo ulice i fasade, cilj nam je sve dovršiti do turističke sezone

Gradonačelnik pozvao građanke i građane da u nedjelju izađu na izbore za mjesne odbore

Na konferenciji za medije, održanoj 13. veljače u prostorijama Komunalne palače, gradonačelnik Filip Zoričić govorio je o izborima za mjesne odbore te o aktualnostima koje se tiču aktivnih projekata odnosno rada gradonačelnika i gradske uprave.

Tom je prigodom istaknuo kako ova gradska uprava pridaje posebnu pažnju važnosti mjesnih odbora provođenjem participativnog budžetiranja, ali i nizom dodatnih ulaganja koja podižu kvalitetu života unutar obuhvata mjesnih odbora.

„U kontekstu uređenja mjesnih odbora, realizacija participativnog budžetiranja na 120.000 kuna uveli smo još 100.000 kuna po mjesnom odboru. To je, uz redovna ulaganja, dobar put komunikacije prema mjesnim odborima“, naveo je gradonačelnik. 

Govoreći o ulaganjima, gradonačelnik Zoričić osvrnuo se na niz radova na sanaciji i rekonstrukciji infrastrukture.

„Grad je raskopan, uređujemo ulice i fasade, a cilj nam je započete radove završiti do turističke sezone“, naglasio je te zamolio sugrađanke i sugrađane za strpljenje za vrijeme trajanja radova.

Gradonačelnik je spomenuo radove u Mutilskoj ulici koji se odnose na izvanredno održavanje mješovitog sustava odvodnje i vodovodne mreže, izvanredno održavanje kolničke infrastrukture i nogostupa. Osvrnuo se na radove u Tršćanskoj ulici koji se odnose na izvanredno održavanje državne ceste, rekonstrukciju vodovodne mreže, rekonstrukciju javne rasvjete i odvodnje otpadnih voda, elektroenergetsku infrastrukturu te rekonstrukciju i ugradnju plinske mreže. Vrijednost navedenih  radova iznosi gotovo 2,5 milijuna eura.

Na lokaciji Pragrande u tijeku su radovi na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacijske mreže, a odnose se na sanaciju 17 metara dotrajalog zidanog kanala i 53,5 metra dugačkog cjevovoda. Ukupna vrijednost radova iznosi 175.000 eura.

U Palisinoj ulici u tijeku je sadnja, nakon čega slijedi postava sustava navodnjavanja, planiranje i priprema terena za sjetvu travnjaka. 

„Moram istaknuti još jednu dobru vijest da će krenuti izgradnja četverotračne prometnice od Velog Vrha do Tršćanske ulice“, kazao je gradonačelnik Zoričić i naveo kako su Hrvatske ceste u pripremi natječajne dokumentacije za objavu natječaja za radove i nadzor te kako vrijednost radova iznosi 18 milijuna eura.

Najavio je i početak radova u Valturskoj ulici za koju je planirana rekonstrukcija prometnice s javnom rasvjetom, oborinskom odvodnjom te rekonstrukcija postojeće vodovodne i kanalizacijske mreže u ukupnoj vrijednosti 1,16 milijuna eura.

„Jedna od najboljih vijesti je to da nam početak 2024. godine donosi potpisivanje 100. ugovora za obnovu stambene građevine na adresi Stankovićeva 7 i Zadarska“, naglasio je gradonačelnik Zoričić.

„Do sada su unutar projekta obnovljene 33 zgrade. Ovim ritmom već krajem 2025. godine dostići će se broj od ukupno 66 obnovljenih zgrada“, rekao je gradonačelnik i zahvalio predstavnicima stanara i upraviteljima te svima koji su se na bilo koji angažirali na projektu.

Gradonačelnik se osvrnuo i na dogradnju Dječjeg vrtića Centar u Rižanskoj ulici čijim će se dovršetkom dobiti prostor za dvije nove jasličke skupine, dogradit će se kuhinja i natkriti terasa ispred soba za boravak. Izrazio je zadovoljstvo što je Grad osigurao 3,2 milijuna eura za dogradnju Osnovne škole Šijana, čime će jedna on najvećih pulskih osnovnoškolskih ustanova prijeći na nastavu u jutarnjoj smjeni.

Na konferenciji za medije, gradonačelnik se dotakao i teme nogometnog igrališta na Valkanama.

„Zahvaljujem izvođačima na strpljenju u nastojanju da konačno dobijemo nogometni teren“, rekao je gradonačelnik i dodao da se radovi nastavljaju ubrzanim ritmom kako bi igralište moglo biti otvoreno u svibnju za Dan Grada.

Govorio je i o stambenoj polici Grada te najavio početak gradnje šest stanova na Gregovici za koje je okončan postupak javne nabave za izvođenje radova.

„Projekt izgradnje stanova samo je dio cijelog kompleta mjera stambene politike te će o svemu biti riječi na posebnoj konferenciji za medije“, naglasio je gradonačelnik te naveo da stambena politika uključuje i POS-ove stanove, stambeno zadrugarstvo, a jedna od mjera bit će i subvencioniranje najma stanova za mlade.

Govoreći o zelenim politikama izdvojio je urbanu šumu Monvidal, kao projekt vrijednosti 453 tisuće eura, a koji uključuje sadnju 116 stabala te 154 sadnica visokog grmlja te postavljanje urbane opreme.

Naveo je projekt Parka na Hidrobazi, vrijednosti 219 tisuća eura, koji uključuje sadnju 132 stabla, 608 sadnica visokog grmlja te 362 sadnice srednje visokog grmlja te projekt postavljanja zelenih nadstrešnica, vrijednosti 66 tisuća eura, unutar kojeg je predviđeno postavljanje betonskih vaza uz poleđinu postojećih nadstrešnica.

Gradonačelnik je podsjetio i na projekt ugradnje novih javnih slavina na zelenim i rekreativnim površinama, drvored duž gradske obilaznice koji podrazumijeva sadnju 150 sadnica pinije, 1492 sadnice visokog i srednje visokog grmlja te 288 sadnica niskog grmlja, ozelenjivanje javnog parkirališta i pješačke staze na Verudeli, uređenje površine u Palisinoj koje uključuje sadnju 19 stabala, 78 sadnica visokog grmlja te 178 sadnica niskog grmlja i ukrasnih trava. Naveo je i projekt urbanih vrtova na području Mjesnog odbora Vidikovac koji uključuje sadnju 50 stabala i tisuću sadnica grmlja.

Naglasio je kako je posve jasno „kojim smjerom idemo“ te naglasio kako će se i na idejnom projektu Giardina vidjeti da se postojeća stabla ostavljaju te da se sadi još 50 stabala.

„Danas ide inicijativa prema Vladi Republike Hrvatske za sastanak s premijerom i resornim ministrima. Drago mi je da smo kao Gradsko vijeće i gradska uprava stali iza brodogradnje u Puli“, zaključio je gradonačelnik.

Gradonačelnik je na konferenciji za medije pozvao sugrađanke i sugrađane da izađu na izbore za članove vijeća mjesnih odbora koji će se održati u nedjelju, 18. veljače.

„Pokazali smo da se putem mjesnih odbora, pitanjima i detekcijom problema, mnoge stvari mogu ubrzati, pomaknuti i riješiti. Pozivam birače da izađu i daju potporu onima za koje misle da će ih najbolje zastupati jer mjesni odbori imaju važnu ulogu“, zaključio je gradonačelnik Zoričić.

Ujedno je medije obavijestio i o najnovijim događanjima oko tvornice cementa Calucem.

„Istog trenutka smo reagirali prema upravi te smo dobili odgovor da nikakvih odstupanja od zakonski zadanih parametara nije bilo“, rekao je gradonačelnik osvrćući se na novinske napise o zagađenju zraka i podsjetio na činjenicu da su nedavno održani sastanci s predstavnicima tvrtke o radu same tvornice.

„Mi smo kao Grad krenuli u nabavu uređaja za mjerenje čestica putem koje će građani u svakom trenutku vidjeti mjerenja i to je ono što mi sada možemo učiniti“, zaključio je gradonačelnik.

Jedna od aktualnih tema bilo je i zbrinjavanje 17.000 bala koje se nalaze na Kaštijunu.

„Cilj je da do ljeta ne bude bala na Kaštijunu. Kaštijun ide u natječaj da se višak bala zbirne te vjerujem da ćemo dobiti sufinanciranje Fonda“, naveo je gradonačelnik Zoričić i napomenuo ću da će se krenuti u zbrinjavanje viškova ljeti, na način da će viškovi izravno iz pretovarnih stanica odlaziti u zbrinjavanje.

„Cilj je da se Kaštijun zadrži na tjednom ograničenju od 2000 tona tjedno kako bi mogao normalno funkcionirati“, zaključio je gradonačelnik Filip Zoričić na konferenciji za medije.