Novosti

14/02/2024

Grad Pula-Pola uspješan u prijavi još jednog Interreg projekta: Cilj je očuvati bioraznolikost

Grad Pula-Pola je partner na projektu URBIO BAUHAUS koji ima za cilj suzbiti gubitak odnosno povećati bioraznolikost u gradovima kroz implementaciju inovativnih rješenja za gradsku bioraznolikost.

Gubitak bioraznolikosti je jedan od najvećih globalnih izazova. Otprilike oko milijun vrsta je u riziku od izumiranja. Te posljedice utječu na svakodnevnu kvalitetu života ljudi, njihovo zdravlje, dobrobit i može dovesti do socioekonomskih razlika, posebno u vrlo ograničenim urbanim područjima. Srednja Europa je jedna od najosjetljivijih regija pogođena klimatskom krizom, suočena s porastom temperature većom i od dvostrukog globalnog prosjeka.

Zaštita gradske bioraznolikosti i ekosustava ključna je za razvoj otpornosti na klimatske promjene, ali sposobnost prilagođavanja ekosustava povećanju globalnog zatopljenja je ograničena, čime postizanje održivosti iznad 1,5°C postaje sve teže.

Zato je Europska Unija prepoznala važnost projekta URBIO BAUHAUS koji ima za cilj borbu protiv smanjenja biološke raznolikosti u urbanim i periurbanim područjima u srednjoj Europi iskorištavanjem temeljnih vrijednosti Novog Europskog Bauhausa: održivosti, uključenosti i estetike u rješenja urbane bioraznolikosti.

URBIO BAUHAUS  dio je Interreg Central Europe programa kojeg financira Europska unija kroz Europski fond za regionalni razvoj. Grad Pula-Pola na projektu sudjeluje kao partner zajedno uz vodećim partnerom Sveučilištem u Wroclavu (Wrocław University of Environmental and Life Sciences) i ostalim projektne partnerima iz Poljske, Njemačke, Slovenije, Italije i Mađarske.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.039.600,00 eura. Za Grad Pula-Pola su predviđena sredstva u iznosu od 213.950,00 eura, od čega je 80% sufinancirano od strane EU. Predviđena sredstva odnose se na projektne aktivnosti: utjecaj na stavove i senzibiliziranje građana prema bioraznolikosti uz korištenje Novog Europskog Bauhausa, organizacija međunarodnog ''sprint eventa'' uz korištenje hackathon metode, implementacija rješenja za gradsku bioraznolikost te izgradnja kapaciteta i politika. Od malih urbanih intervencija, Grad Pula-Pola će provoditi sljedeće aktivnosti: postavljati će se hotel za kukce, stvoriti će se cvjetne trake s medonosnim biljkama kako bi se povećala i promicala važnost pčela i utjecaj na biološku raznolikost te će se postaviti hranilice za ptice u definiranim park šumama koje pružaju hranu i zaklon za ptice.  Neka od tih lokacija će potom postati nova edukativna mjesta koja će se koristiti za niz radionica i edukativnih mjera za participaciju s građanima.  Provedba projekta je u trajanju 30 mjeseci.

URBIO BAUHAUS projekt je od iznimne važnosti za grad Pula-Pola jer će doprinijeti očuvanu bioraznolikosti,  potaknuti održivost te u konačnici poboljšati kvalitetu života građana.