Novosti

14/02/2024

Održan prvi sastanak URBACT lokalne skupine za projekt Re-Gen

U prostorijama Coworking centra, 13. veljače 2024. godine, održan je 1. ULG sastanak (uvodni sastanak URBACT lokalne grupe) u sklopu EU projekta URBACT Re-Gen.

Cilj URBACT-a je podržati gradove u radu na projektima integriranog i održivog urbanog razvoja, a konkretno u ovom slučaju, to uključuje izradu IAP-a (integriranog akcijskog plana) za razvoj i transformaciju napuštenih ili neiskorištenih javnih prostora u sportska središta, gdje se mladi mogu baviti rekreacijskim aktivnostima. Projekt koristi sport kao alat za poticanje izravnog uključivanja mladih u planiranje urbanog razvoja. Projekt će se provoditi u suradnji s mlađim sugrađanima u dobi od 10-18 godina koji će biti uključeni u projekt da daju svoje viđenje, prijedloge i rješenja po pitanju potreba za rekreaciju u gradu.

Sastanak je otvorila Samanta Barić, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte, koja je naglasila važnost uključivanja svih dionika koji će svojim iskustvom i znanjem bitno doprinijeti uspjehu samog projekta. Formiranje ULG radne skupine je ključno za projekt, jer će se upravo suradnjom dionika raznih profila dati naglasak na integriranost rješenja i njegovu uspješnu održivost.

Koordinator projekta i ULG koordinator su nakon uvodnog dijela pokrenuli konstruktivnu raspravu s dionicima o problemima vezanim uz ovu tematiku i aktivnostima koje bi se mogle provesti unutar projekta. Na osnovu diskusije nastale tijekom sastanka, bit će donesene odluke o daljnjem smjeru tema i aktivnosti projekta, s namjerom razvijanja uspješne integrirane strategije.

Članovi ULG-a pozvani da budu dio radne skupine jesu predstavnici sljedećih institucija: Talijanska osnovna škola Giuseppina Martinuzzi, Talijanska srednja škola Dante Alighieri, Gimnazija Pula, Škola za odgoj i obrazovanje, Udruga ZUM, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Atletski klub osoba s invaliditetom Spektar Pula, Udruga Akademija zdravog življenja, Zaklada za sport Grada Pula-Pola, Sportska zajednica Grada Pula-Pola, Savjet mladih Grada Pula-Pola i Grad Pula-Pola (Odsjek za mlade, sport i tehničku kulturu i Odsjek za urbanizam, investicije i razvojne projekte).

Program URBACT IV prepoznaje gradove kao nositelje održivog razvoja, a njihovu međusobnu suradnju zamišlja kroz uspostavljanje i rad mreža gradova. U sklopu projekta uspostavljena je suradnička mreža od 9 gradova - Verona (Italija), Albacete (Španjolska), Daugavpils (Latvija), Vila du Conde (Portugal), Corfu (Grčka), Pula (Hrvatska), Dobrich (Bugarska), Milano (Italija) i  Lezha (Albanija). Ukupni troškovi provedbe projekta "Re-Gen"  za Grad Pula-Pola iznose 74.660,00 EUR, od čega je 80% ili 59.728,00 EUR sufinanciranje iz Europske unije odnosno Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF). Predviđeno trajanje projekta je 30 mjeseci, odnosno traje do 31. prosinca 2025.

 

Više pronađite na poveznici: https://urbact.eu/networks/re-gen