Novosti

14/02/2024

Sljedeći tjedan u INK pogledajte Krležinu dramu u Agoniji i plesnu predstavu One

Krležina drama U agoniji, u režiji Daria Harjačeka, na pulskim će se kazališnim daskama izvesti u svojem punom obliku, u tročinskoj verziji, objedinjujući Gavellinu tezu o iščeznuću “zasebne funkcije dramske riječi” baš u trenutku kad ona dospijeva do svojeg maksimuma. Predstava je nastala u koprodukciji Kazališta Virovitica i Hrvatskog kazališta Pečuh, a u njoj igraju Irena Tereza Prpić, Igor Golub, Vlasta Golub, Goran Koši i Goran Smoljanović. Dramaturgiju potpisuje Dora Golub, scenografkinja je Vesna Režić, kostimografkinja Ana Mikulić, glazbu je skladao Damir Šimunović, svjetla oblikovao Domagoj Garaj, a asistent scenografkinje je Krešimir Tomac.

Predstava U agoniji čije autorske intencije ovaj tekst nastoji sažeti dramska je predstava u punom smislu te riječi, utemeljena na agonu iz naslova, borbi na život i smrt muškarca i žene, primordijalnog para tako značajnog Krležinoj dramaturgiji, zaraćenih ljubavnika Adama i Eve, u glembajevskom ciklusu prerušenih u (malo)građanski kostim, no jednako animalnih i neurasteničnih onkraj granica napora u hiper intelektualnom verbalnom nadmetanju.

Razvidno je kako prethodno spomenuti zastrašujući i/ili pretenciozni pothvat inscenacije Krleže, poduzet s glumcima doraslim izazovu – a u slučaju ove predstave to se i dogodilo – zaista usmjerava književnosti u kazalištu, no ne u okoštalom, ograničavajućem smislu robovanja kazališnog medija literaturi, nego onom što u gavelijanskoj maniri svjedoči procesu u kojem „ulazak glumca u dramu znači ulazak doživljene stvarnosti u literaturu“. Tada to nije kazalište u službi puke reprodukcije književnog materijala, niti kazalište u službi uopće, bilo koga ili bilo čega, već kazalište koje u gledatelju doista može izazvati intenzivno tjelesno doživljavanje organskih oćuta, kazalište kao takvo nas kao publiku, vraća glavnom razlogu zbog kojeg ga pohodimo – suigri. Predstava je na rasporedu u utorak 20. veljače 2024. s počekom u 20 sati.

Coming of age plesna predstava za djecu i mlade u produkciji DiPS INK One, u koreografiji Andree Gotovina i u suradnju s izvođačima, nakon četiri godine od premijere ponovno se vraća na daske Male scene INK. One je plesna predstava koja duboko proživljava temu odrastanja. Devet mladih i hrabrih djevojaka koristi pokret kako bi izrazile i progovorile o svojim unutarnjim svjetovima, željama, nadama, strahovima, skrivenim mislima, pitanjima, tihim težnjama, sretnim i nesretnim ljubavima… One se s melankolijom osvrću na djetinjstvo postavljajući pitanje je li ta bezbrižnost još uvijek prisutna ili smo već zakoračili u svijet odraslih? Koliko smo za njega zapravo spremni i koje izazove donosi? Istrgane bijele stranice papira postaju simbol života koji se ispisuje pred njihovim očima. Spremne ili nespremne One ne odustaju. Predstavu možete pogledati 24. i 26. veljače 2024. s početkom u 20 sati. 

Autor glazbe je Carlos Andres Fagin, dok je song za predstavu napisala i otpjevala Lana Crnogorčić. Kostimografiju potpisuje Desanka Janković, oblikovanje rasvjete Dario Družeta, a asistent pri projektu je Mark Marić. One su: Anna Štifanić, Barbara Jessica Bahtak, Lucija Radolović, Nina Brajković, Petra Mohorović, Petra Trajčeski, Rina Reiner, Zora Cvijanović.