Novosti

16/02/2024

Održano svečano predstavljanje tiskanog zbornika „Dalla Leondardo da Vinci alla Dante Alighieri“

Danas, 16. veljače 2024. godine u Talijanskoj srednjoj školi Dante Alighieri održano je svečano predstavljanje tiskanog zbornika „Dalla Leondardo da Vinci alla Dante Alighieri“.

Zbornik je proizašao iz istoimenog školskog projekta koji ima za cilj detaljno istražiti i prikazati povijest Talijanske srednje škole Dante Alighieri od 1947. do danas. Nosioci projekta su ravnateljica Debora Radolović i profesori škole, a pokrovitelji Talijanska unija i Narodno sveučilište iz Trsta.

Zbornik „Dalla Leondardo da Vinci alla Dante Alighieri“ na 190 stranica opisuje bogatu povijest škole unazad dvadeset godina koja je popraćena i fotografijama važnih događaja, učenika, profesora, stručnih suradnika i zaposlenika škole.

U ime Grada Pule na svečanom predstavljanju prisustvovao je zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul koji je pozdravio sve prisutne i čestitao svima koji su sudjelovali u ovom projektu:

"Ovo je veoma važan dokument za naš grad, a posebno za našu talijansku nacionalnu manjinu jer je u njemu predstavljena i sačuvana bogata povijest Talijanske srednje škole Dante Alighieri", izjavio je Bruno Cergnul.

Ravnateljica Debora Radolović istaknula je kako se u zborniku zrcali sama srž njihove institucije, a to je očuvanje talijanskih kulturnih korijena u Puli:

„Kroz naš svakodnevni rad ostvaruje se naša želja za održavanjem i njegovanjem našeg talijanskog i pulskog identiteta“, izjavila je ravnateljica Radolović u predgovoru zbornika.

Podsjetimo, Talijanska srednja škola Dante Alighieri je polivalentna škola koja izvodi nastavni program po A modelu, što znači da se sva nastava odvija na talijanskom jeziku. Izvodi programe opće i jezične gimnazije te obrazuje učenike za smjer ekonomist, tehničar za računalstvo, prodavač, automehaničar i CNC operater.

Misija škole je kvalitetnim odgojem i obrazovanjem omogućiti učenicima stjecanje kompetencija potrebnih za nastavak školovanja i tržište rada, njegovati talijanski jezik i kulturu, razvijati multikulturalnost te formirati osobnosti otvorene novim idejama, izgrađene na pozitivnim ljudskim i životnim vrijednostima.