Novosti

16/02/2024

U ponedjeljak započinju radovi krajobraznog uređenja javnog parkirališta, pješačke staze i dijela Art parka Verudela

U ponedjeljak, 19. veljače 2024. godine započinju radovi uređenja javnog parkirališta smještenog na poluotoku Verudela, svima dobro poznatog i popularnog šetališta i zone s brojnim plažama omiljenim među stanovnicima i posjetiteljima grada Pule.

Samo parkiralište, obzirom na činjenicu da je izgrađeno vrlo davno, zapravo je klasična asfaltirana površina te kao takva, u vrijeme intenzivnog korištenja i velike koncentracije automobila, ne pruža nužnu zaštitu od sunca za brojne korisnike.

Neposredno uz navedenu parkirnu površinu nedavno je uređena i nova površina s umjetničkim instalacijama – popularni "Art park Verudela" uz koju se pruža vrlo frekventna pješačka staza.

Realizacijom ovog projekta planira se posaditi 25 stabala i 544 sadnica raznih visokih i niskih grmova te trajnica, kako duž „zelenih otoka“ na parkiralištu, tako i sadnjom duž spomenute pješačke staze uz Art park. Stabla i grmovi značajno će doprinijeti estetskom izgledu i doživljaju prostora ali i, mnogo značajnije, utjecati na smanjenje toplinskih otoka, smanjenje CO2 uslijed velike količine automobila koje se koriste navedenom površinom te poboljšati mikroklimu i stvoriti ljepši, kvalitetniji i ugodniji prostor.

Radovi se izvode sukladno izvedbenom projektu izrađenom u Studiu za Krajobraznu Arhitekturu, Prostorno Planiranje, Okoliš d.o.o., Rovinj. Projekt potpisuje ovlaštena krajobrazna arhitektica Sanja Bibulić, mag.ing.prosp.arch.

Radove izvodi HortusDes obrt za krajobrazno uređenje temeljem provedenog postupka nabave.

Vrijednost radova iznosi 57.998,98 eura, a rok za dovršetak radova je 40 radnih dana.

Radove sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i uređenja koja su trenutno u završnim fazama izvođenja radova (krajobrazno uređenje kupališta Hidrobaza, te krajobrazno uređenje zelene površine na raskrižju Palisine i Ceste prekomorskih brigada).