Novosti

20/02/2024

Gradskim ustanovama u kulturi dodijeljeno sveukupno 163.000,00 eura

Sredstva su dodijeljena gradskim ustanovama u kulturi Grada Pula – Pola kroz Javni poziv Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske „Programi gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture za 2024. godinu“

Javnoj ustanovi Pula Film Festival dodijeljeno 85.000,00 eura za nabavu novih filmskih platna i nabavu nove mobilne projekcijske kabine u Areni, a obje su investicije namijenjene podizanju kvalitete praćenja projekcija Pulskog filmskog festivala. Dotrajala platna u Areni i u Istarskom narodnom kazalištu nakon desetljeća korištenja zamijenit će se novim, dok će se postojeća fiksna projekcijska kabina s gotovo četrdeset petogodišnjim stažem, zamijeniti suvremenom i funkcionalnijom koja će se moći ukloniti nakon održanog Festivala kako bi Amfiteatar nakon gotovo pola stoljeća imao reprezentativnu unutrašnju vizuru.

Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula dodijeljeno je 60.000,00 eura za 2. i zadnju fazu uređenja Velike dvorane pulskog kazališta – parter i balkon. Prva faza radova, započeta u 2023. godini, a koja je obuhvaćala uređenje mezzanina, loggia i pripradajućih hodnika, okončana je u siječnju ove godine. Uređenje gledališta velike dvorane INK predstavlja jedan od najzahtjevnijih investicijskih zahvata od njegove cjelovite rekonstrukcije 1989. godine.

Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula po ovom Pozivu dodijeljeno je sveukupno 18.000,00 eura. Za uređenje i opremanje dijela prostora Knjižnice Veruda, koja statistički gledano ostvaruje najveću posjećenost i korištenje usluga od svih ogranaka Knjižnice, od strane Ministarstva kulture i medija osigurano je 15.000,00 eura. Prostor Knjižnice Veruda veličine je 117 m2 te je organiziran u nekoliko cjelina. Budući da prostor zahtijeva preuređenje, zamjenu dotrajale opreme i polica te reorganizaciju prostora, u 2024. godini u planu su sanacija zidova i poda, uz postavljanje nove podne obloge, te nabava nove opreme i dijela knjižničnog namještaja, a sve u skladu sa standardnima uređenja knjižničnih prostora. Za nabavku informatičke opreme kroz isti poziv Ministarstva kulture i medija Knjižnica je dobila 3.000,00 eura čime će se osigurati nabavka beskontaktnog skenera za digitalizaciju knjižnične građe. Na taj će način Knjižnica omogućiti nastavak projekta Virtualne zavičajne zbirke bez potrebe oslanjanja na vanjske tvrtke te uvesti mogućnost skeniranja osjetljivih dokumenata u visokoj rezoluciji za korisnike.