Novosti

26/02/2024

Gradonačelnik Filip Zoričić: Rad cementare potrebno je nadzirati dok god je aktivna

Gradonačelnik Filip Zoričić održao je 26. veljače, u prostorijama Gradske palače konferenciju za medije na kojoj je govorio o radu cementare Calucem te o drugim aktualnim temama.

Na samom početku konferencije istaknuo je kako će rad cementare biti potrebno nadzirati dok god je tvornica aktivna.

„Nismo protiv cementare, nego smo protiv zagađenja“, izjavio je gradonačelnik i naglasio kako je cilj da cementara radi unutar zakona i dozvoljenih parametara te da je krajnji cilj da cementara radi na način da mjerenja štetnih emisija budu ispod propisanih graničnih vrijednosti.

Gradonačelnik je potvrdio kako je Calucem krenuo je u izmjenu peći te dodao kako je, na traženje nadležnog Ministarstva, Grad Pula dao mišljenje da nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš.

Gradonačelnik je istaknuo kako će se, sukladno Elaboratu, planiranim zahvatom unutar cementare, omogućiti energetski učinkovitija proizvodnja aluminatnog cementa te da je Elaboratom zaštite okoliša je analiziran utjecaj u najgorem teoretskom slučaju rada postrojenja.

„Ono što je poljuljalo moje povjerenje je činjenica da se informacije koje sam dobio na sastanku s Upravom različite od onih koje su navedene u Elaboratu i zato sam zatražio hitno očitovanje uprave Calucema“, istaknuo je gradonačelnik Filip Zoričić.

Gradonačelnik je naveo kako je Grad zatražio i hitno očitovanje nadležnog Ministarstva.

„Od tvornice također tražimo da sirovine moraju biti u zatvorenom prostoru te tražimo uvid u vrstu sirovine“, naglasio je gradonačelnik i dodao kako je u razgovorima s Upravom cementare bilo riječi o prelasku na plin.

Gradonačelnik se na medijskoj konferenciji osvrnuo na temu provođenja mjerenja štetnih emisija te je naglasio kako je prvenstveno cilj identificirati problematične izvore onečišćenja te razviti strategije za njihovo smanjenje.

Gradonačelnik je iznio podatak da je Grad naručio uređaj za mjerenje štetnih emisija koji će biti postavljen u blizini cementare te da će izmjerene vrijednosti biti javno dostupne.

„S obzirom na do da fiksna mjerna stanica, dok se za to ne osposobi, ne mjeri sve detaljne parametre koje možemo pripisati da su nastale isključivo radom cementare, ta mjerenja mogu raditi ovlašteni ispitni laboratorij i to je korak koji ćemo napraviti“, izjavio je je gradonačelnik i pojasnio kako će Grad donijeti Odluku o provedbi mjerenja posebne namjene odnosno procjene razine onečišćenosti, koje će sadržavat mjerenja onečišćujućih tvari.

„Cilj je utvrditi razlike i odstupanja koje su podloga za daljnje djelovanje prema inspekciji zaštite okoliša prema Ministarstvu i prema samoj cementari“, pojasnio je gradonačelnik.

Gradonačelnik Zoričić pozvao je građane da prijave svaku nepravilnost svaki put kada vide ili osjete dim, smrad ili lebdeće čestice u zraku.

„Moramo biti svjesni da rad treba nadzirati stalno te da treba postaviti sustav i standarde nadzora koji će biti temeljeni na rezultatima mjerenja jer tek tada imamo argumente temeljem kojih ćemo tražiti reakcije nadležnog Ministarstva i Državnog inspektorata za zaštitu okoliša“, zaključio je gradonačelnik.

 

Može se sačuvati i industriju i ribarstvo

Gradonačelnik se na konferenciji na medije osvrnuo i na aktualni problem između Tehnomonta i ribara.

„Mislim da je danas je to išlo u smjeru dogovora“, izjavio je gradonačelnik i dodao kako će Grad pozvati na sastanak sve uključe strane.

„Mi nismo naložili da se očisti pomorsko dobro već da se očisti dio Tehnomontovog zemljišta“, naglasio je gradonačelnik, osvrćući se na netočne medijske navode.

„Mi mislimo da se može sačuvati i industriju i ribarstvo, zaključio je gradonačelnik Zoričić.

 

Metis će staviti u funkciju novi uređaj

Govoreći o Metisu kao također aktualnoj temi, gradonačelnik Filip Zoričić kazao je kako je razgovarao s građanima te da sada očekuje sastanak s Metisom. Naveo je kako je veoma važna informacija da Metis testira uređaj za tretiranje biootpada koji će uskoro biti stavljen u funkciju i koji bi trebao poboljšati rad Metisa.