Novosti

27/02/2024

Održana završna konferencija projekta "Mladi u (lokalnom) programu Grada Pula-Pola"

Izrađen  Nacrt Lokalnog programa za mlade Grada Pula-Pola za razdoblje  2024.-2027.

U utorak, 28. veljače 2024. u Coworkingu Pula održana je završna konferencija Lokalnog programa za mlade Grada Pula - Pola 2024.-2027. na kojoj su sudjelovali mladi, predstavnici donositelja odluka, ustanova i organizacija civilnog društva.

Na završnoj konferenciji projekta "Mladi u (lokalnom) programu Grada Pula-Pola" uvodno je u ime Grada Pule sve prisutne pozdravila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport, Ivana Sokolov.

„Pred nama je gotovo završetak projekta koji je započeo 1. siječnja 2023. godine. Grad Pula je nositelj projekta, dok su partneri projekta Volonterski centar Istra, Škola za odgoj i obrazovanje Pula, Udruga ZUM, te Zaklada za razvoj civilnog društva. Izradili smo Nacrt Lokalnog programa za mlade Grada Pula-Pola za razdoblje  2024.-2027. Ovo je prvi dokument u kojem smo koristili bottom up  pristup. Dakle, koristili smo sudjelovanje samih mladih koji su od prvog  dana bili uključeni u sve aktivnosti. U sklopu provedenih aktivnosti na osam tematskih područja, u koje su mladi su bili uključeni od samog početka, došli smo do ovog Nacrta. Ono što je jako važno za istaknuti je da je u tijeku tridesetodnevno e-savjetovanje koje traje do 27. ožujka 2024. te prilika da svi zainteresirani daju svoje mišljenje, prijedloge i primjedbe na Nacrt“, rekla je pročelnica Ivana Sokolov.

Pročelnica Sokolov je detaljno izložila i predstavila Nacrta programa za mlade Grada Pula-Pola, dok je Aleksandra Švast ispred Agencije za mobilnosti i programe EU predstavila Agenciju i program za mlade, nakon čega su uslijedila pitanja iz publike i rasprava.

U nastavku konferencije održan je okrugli stol na temu "O čemu sljedeće? Mladi u gradu Puli: situacija, budućnost i vizija razvoja". Panelisti su bili Elvira Krizmanić Marjanović, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport, dr. Ivica Šain, specijalist dječje i adolescentne psihijatrije, Nino Šarić, predsjednik Savjeta mladih Grada Pula - Pola, te Katharina Mikulić iz udruge ZUM.

Dr. Šain je istaknuo bitnost djelovanja cijele zajednice u cilju rješavanja problema mentalnog zdravlja s naglaskom na mlade.

Pomoćnica pročelnice Elvira Krizmanić Marjanović naglasila je važnost otvaranja Centra za mlade kao podršku mladima Pule u aktivnijem sudjelovanju te napomenula kako Grad Pula-Pola kontinuirano radi na podršci i razvoju komunikacije s mladima i osluškivanju njihovih potreba putem brojnih aktivnosti.

Katharina Mikulić je govorila o važnosti osluškivanja potreba mladih te uključivanja u aktivnosti i provedbe istih, dok je Nino Šarić govorio je o načinima smanjivanja komunikacijskog jaza između mladih i lokalne zajednica, te donosioca odluka.

Konferencija je zaključena uz riječi zahvale svima koji su sudjelovali u izradi programa.

Projekt Mladi u (lokalnom) programu Grada Pula-Pola financira Europska unija u iznosu od 31.300,00 eura. Projekt se provodi u partnerstvu s Volonterskim centrom Istra, Udrugom ZUM, Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva te Školom za odgoj i obrazovanje-Pula.

Cilj projekta je pružiti podršku izradi Lokalnog programa za mlade Grada Pule za razdoblje od 2024. do 2027. godine, te informirati i osnažiti mlade i predstavnike donositelja odluka za kvalitetno i suradničko sudjelovanje u procesu kreiranja javnih politika za mlade na lokalnoj razini.

Završna konferencija je bila odlična prilika da se predstavi završni Nacrt Lokalnog programa za mlade Grada Pula - Pola 2024.-2027. i da se svi zainteresirani upoznaju s njegovim sadržajem. Program je strateški dokument koji će usmjeravati politike i aktivnosti za mlade u gradu Puli u sljedećem četverogodišnjem razdoblju.