Novosti

02/03/2024

Predstavljen Digitalni taktilni vodič za slijepe i slabovidne osobe

U Turističkoj zajednici grada Pule predstavljena je prva Digitalna taktilna ploča za slijepe i slabovidne osobe za grad Pulu koju mogu koristiti i videće osobe. Digitalnu taktilnu ploču izradila je udruga Snaga kulture iz Osijeka a financirala Turistička zajednica grada Pule na prijedlog Udruge slijepih Istarske županije. Digitalni vodič bit će na raspolaganju u Turističkoj zajednici grada Pule. Pomoću ploče slijepe i slabovidne osobe mogu rukom vizualizirati plan grada i na taj način pratiti smjer kretanja do određene točke. Pritiskom na točku dobiju se informacije o kulturnom sadržaju i to na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku. Na ovaj način slijepe i slabovidne osobe mogu upoznati Pulu i kulturnu baštinu na novi način.

Uvodno direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj rekla je da je Turistička zajednica Grada Pule još prije par godina počela intenzivnije biti aktivna u svezi gostiju sa posebnim potreba i slijedom toga na prijedlog g. Kuftića prihvatila je prijedlog da se financira digitalni taktilni vodič za slijepe za Pulu. Time će se slijepim gostima omogućiti da se upoznaju sa rasporedom grada, ali i čuju i nauče o gradu, županiji i ponudi Pule.

Zlatko Kuftić, predsjednik Udruge slijepih Istarske županije rekao je: Ovo je veliki dan za sve jer „Digitalna taktilna ploča za slijepe i slabovidne“ približava kulturu i grad slijepim i slabovidnim osobama. Danas se kao slijepa osoba osječam manje slijepim te pozivam sve Turističke zajednice Istarske županije da se  priključe projektu.

Davor Horvat, predsjednik udruge Snaga kulture na ideju je došao tako što su prvo napravili telefonski vodič koji su unaprijedili u Digitalnu i taktilnu turističku ploču. Zaslon je reljefno izrađen sa ugrađenim digitalnim tipkama. Slijepe osobe mogu rukom pratiti reljef grada Pule i na mjestima gdje su smješteni objekti od kulturnog značaja pritiskom na tipku dobiti informacije na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku. Naglasio je da je Pula prvi grad u Istri, ali i u Hrvatskoj koji je omogućio slijepim i slabovidnim osobama obilazak grada na njima prilagođen način. Izrada ovog Digitalnog taktilnog vodiča nastala je u suradnji sa tvrtkom PIKTUN j.d.o.o. iz Čakovca. Kao autor Digitalne taktilne ploče za slijepe i slabovidne osobe zahvalio se Turističkoj zajednici grada Pule na prepoznavanju ideje i važnosti ovog projekta.