Novosti

04/03/2024

U Puli proslavljen Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine

U Domu hrvatskih branitelja 3. ožujka 2024. godine prigodnom središnjom svečanosti, u organizaciji Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije, obilježen je Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine. Svečanoj proslavi odazvao se zamjenik gradonačelnika Grada Pule Bruno Cergnul.

„Pula poštuje bogatstvo svojih nacionalnih manjina čiji je nezamjenjivi dio i bošnjačka zajednica s kojom njegujemo iznimno kvalitetnu suradnju“, izjavio je tom prigodom zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul.

Na ovaj nacionalni praznik Bošnjaci se prisjećaju značajnog povijesnog događaja kada su građani Bosne i Hercegovine 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine na referendumu odlučili o njenoj nezavisnosti i tada je voljom većine građana, Bosna i Hercegovina postala nezavisna i suverena država. Na referendum je izašlo 64 posto birača, a za nezavisnost glasalo njih 99,4 posto. Nezavisnost je proglašena 1. ožujka 1992. godine. Države članice Europske unije priznale su Bosnu i Hercegovinu 6. travnja 1992., dan kasnije i SAD, a 22. svibnja primljena je u UN.