Novosti

05/03/2024

Gradonačelnik Filip Zoričić obišao lokaciju izgradnje solarne elektrane u Plinari

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić dana, 5. ožujka 2024. godine, u pratnji direktora Plinare Roberta Drandića i voditelja projekta Morisa Gergorića, obišao je lokaciju na kojoj će Plinara idući tjedan započeti s izgradnjom fotonaponske elektrane.

Solarnu elektranu, vrijednu gotovo 400 tisuća eura, kod zgrade Uprave u Industrijskoj ulici u Puli, izgradit će vlastitim sredstvima i bit će namijenjena za potrebe Plinare.

„Izuzetno me raduje vidjeti da su pripremne radnje za izgradnju solarne elektrane privedene kraju i da radovi mogu početi. Rado ističem opredijeljenost naše gradske uprave prema suvremenim rješenjima za postizanje energetske učinkovitosti, a Plinari će njihova sunčana elektrana donijeti uštede i dobrodošlu energetsku neovisnost“, rekao je gradonačelnik Zoričić ujedno podsjetivši kako su solarne elektrane u Puli već postavljene za obrazovnim institucijama poput škola Veli Vrh i Vidikovac te na Domu sportova Mate Parlov.

Ukupna površina zemljišta iznosi 11.758, a prema elektrotehničkom projektu površina unutar obuhvata zahvata iznosi 4.772 metara četvornih.

„Cilj projekta je smanjiti ovisnost o lokalnom distributeru električne energije, čime se nastoje minimizirati troškovi električne energije. Izgradnjom punionice za stlačeni prirodni plin značajno su povećani troškovi električne energije zbog instalacije dva kompresora koji tlače prirodni plin na 200 bara i troše znatne količine električne energije“, pojasnio je direktor Plinare Roberto Drandić.

Troškovi električne energije su u 2022. godini činili više od 30 posto materijalnih troškova Plinare, bez troškova prodane robe, a postavljanjem fotonaponske elektrane trebali bi činiti manje od 14 posto navedenih troškova. Korištenjem sunčeve energije u Plinari očekuju značajne uštede od oko 60 tisuća eura, na računima za električnu energiju.

Nastavak projekta je izgradnja punionice za električna vozila budući da kontinuirano raste broj vozila koje pogoni električna energija. Zbog ostvarivanja dodatnih prihoda skraćuje se povrat investicije u godinama.

Fotonaponska elektrana spojit će se na javnu elektroenergetsku mrežu te će se, u paralelnom radu s mrežom, napajati postojeća i buduća trošila u objektima na lokaciji. Maksimalna snaga predaje električne energije u mrežu iznosi 220 kW, a ukoliko se proizvede višak električne energije u određenom trenutku, on će se predavati u javnu mrežu sukladno Zakonu o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji.

Izabrani izvođač radova na fotonaponskoj elektrani temeljem provedenog postupka javne nabave je tvrtka Orbanić iz Žminja koja ima rok za izvedbu fotonaponske elektrane 60 dana od dana uvođenja u posao. Očekivani završetak investicije je krajem svibnja 2024 godine.