Novosti

08/03/2024

Zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić: Žensko poduzetništvo ima moć transformacije gospodarstva i društva

Povodom Međunarodnog dana žena  BPW - Prvi hrvatski klub Pula održao je 8. ožujka u pulskom Coworking centru konferenciju na temu „Žensko poduzetništvo u Hrvatskoj i odabranim zemljama: izazovi i perspektive”.

Prisutnima su se obratili župan Istarske županije Boris Miletić, predsjednica Ceha trgovačke djelatnosti Elida Cerovac Bakiš, predstavnica Istarske razvojne agencije Marinela Kolić te predsjednica BPW Pula Alida Perkov.

U ime Grada Pule prisutnima se obratila zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić te u svom obraćanju istaknula kako je žensko poduzetništvo u suvremenome razdoblju povezano prije svega s demokratizacijom društva te s izjednačavanjem muških i ženskih prava, prije svega prava na izobrazbu. Naglasila je činjenicu da žensko poduzetništvo ima moć transformacije gospodarstva i društva budući da stvara nova radna mjesta i nove sektore te donosi inovativnost, kreativnost i raznolikost.

„Trendovi sve veće uključenosti žena u poduzetničke vode te prihvaćanje žena u poslovnom svijetu su prisutni i odlikuje ih pozitivan smjer“, kazala je te dodala kako je Hrvatska u odnosu na zemlje EU ipak nešto slabija po pitanju osiguranja preduvjeta razvoja poduzetništva u žena.

Zamjenica gradonačelnika naglasila je kako su ključni aspekti za povećanje udjela žena u poslovnom svijetu i u pokretanju vlastitih poduzetničkih ideja u osiguranju ravnopravnosti, informacija, pristupa poticajima i izvorima financiranja te otklanjanje stereotipa u društvu. „Na institucijama je da suradnjom s Vladom osiguraju nužnu infrastrukturu i preduvjete razvoja poduzetništva žena“, zaključila je zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić.

U prostorima Coworkinga, uz konferenciju na kojoj je u izlaganjima bilo govora o aspektima ženskog poduzetništva, postavljena je i izložba roba i usluga članica kluba. Podsjetimo, Udruga BPW - Prvi hrvatski klub Pula osnovana je u ožujku 2001. godine s ciljem promicanja i unapređivanja poduzetništva i poduzetničke kulture poslovnih žena i poduzetnica.