Novosti

11/03/2024

Visoki upravni sud RH zatražio je očitovanje Gradskog vijeća, a ne gradonačelnika

Grad treba biti ispred osobnih interesa

Nakon saznanja iz medija o aktivnostima predsjednice Gradskog vijeća Grada Pula – Pola u pogledu postupka pred Visokim upravnim sudom RH, gradonačelnik Filip Zoričić odmah je zatražio njeno pisano očitovanje o svim iznesenim okolnostima i stavovima.

"Moram reći da me čude navodi predsjednice Gradskog vijeća o kaosu u upravi koje nije nikad iznosila u komunikaciji sa mnom i ne vjerujem da iza tog stava stoji ona, već neki drugi potpis i siguran sam da će se to uskoro i potvrditi. Ipak, moram otvoreno reći da je ovakav način komunikacije predsjednice Gradskog vijeća prema gradskim službenicima u potpunosti nedopustiv. Ispod površine njenog istupa vidljiv je blijedi pokušaj političke rehabilitacije bivšeg gradskog pročelnika preko leđa službenika gradske uprave, tim više što je vrlo lako dokazati da su navodi koje je izrekla, suštinski – neistini“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Predsjednica Gradskog vijeća navodi kako nije znala da se pred Visokim upravnim sudom RH vodi postupak o zakonitosti Odluke o ustrojstvu upravnih tijela Grada Pule, zanemarujući pritom da je upravo to pitanje bilo postavljeno na 29. sjednici Gradskog vijeća te da je u pisanom odgovoru nadležnog pročelnika koji je dostavljen svim vijećnicima (pa i predsjednici) jasno istaknuto da je Grad Pula zaprimio zahtjev za ocjenu zakonitosti ranije spomenute odluke. Povrh svega, na idućoj sjednici Gradskog vijeća sama predsjednica je glasala za usvajanje skraćenog zapisnika sa 29. sjednice Gradskog vijeća na kojoj je to pitanje bilo postavljeno. Znači li to da predsjednica ne čita materijale za Gradsko vijeće niti ne čita pisane odgovore pročelnika na postavljena pitanja?

Od početka imenovanja na mjesto predsjednice Gradskog vijeća, gđa Marija Marković- Nikolovski jasno je upoznata s načinom rada nadležnog Odsjeka za poslove Gradskog vijeća slijedom čega je izričito ovlastila službenicu za poduzimanje potrebnih radnji. Zanimljivo je reći da je isto takvo ovlaštenje dano i od brojnih drugih predsjednika Gradskog vijeća Grada Pula, što jasno govori da se radi o vrlo dobro operativno organiziranom poslu.

U konkretnom slučaju Visoki upravni sud RH zatražio je očitovanje Gradskog vijeća (ne gradonačelnika) na pitanje zakonitosti Odluke o ustrojstvu, na što je nadležni Odjel pripremio očitovanje. Radi se o pravnim pitanjima, a obveza je Grada zastupati pravne interese i očitovati se na pitanja zakonitosti, što kontinuirano i čini te će nastaviti zastupati stajalište da su donesene odluke u potpunosti zakonite.