Novosti

13/03/2024

Gradonačelnik Filip Zoričić: Predsjednica Gradskog vijeća više ne uživa moje povjerenje i mišljenja sam kako je došlo vrijeme za nove izbore za predstavničko tijelo Grada Pule

Govoreći o aktualnim temama iz rada gradske uprave, gradonačelnik Filip Zoričić na današnjoj konferenciji za medije izjavio je kako predsjednica Gradskog vijeća Marija Marković- Nikolovski više ne uživa njegovo povjerenje kao ni povjerenje vijećnika Nezavisne liste Filipa Zoričića te da je došlo vrijeme za nove izbore za Gradsko vijeće. O čemu će, dodao je gradonačelnik, odlučiti vijećnici.

Podsjetimo, Visoki upravni sud pozvao je Gradsko vijeće Pule da se očituje o zakonitosti Odluke o ustrojstvu koja je donesena u lipnju 2023. godine. Budući da predsjednica zastupa Gradsko vijeće koje je donijelo tu odluku, jedina  je ovlaštena potpisati očitovanje koje pripremi nadležni odjel.

„Nakon razgovora sa službenicom Grada, utvrđeno je da je predsjednica dala izričito i neograničeno usmeno ovlaštenje za potpisivanje dokumenata Gradskog vijeća i službenica je obavljala svoj posao u najboljem interesu Grada. U tom slučaju nikako se ne može reći o krivotvorenju. Kazneni zakon i sam stavlja naglasak na izradu lažne isprave ili potvrđivanje neistinitih podataka, odnosno sadržaja, da bi se nešto moglo smatrati krivotvorenjem, a ovdje ništa od toga nije ispunjeno. Na isti način kako sam naveo, bivši predsjednici Gradskog vijeća su, također, dali ovlaštenje za potpisivanje i nikada nije bilo problema. Baš kao što i aktualnoj predsjednici nije bio nikakav problem posljednje dvije godine pa se treba postaviti pitanje zašto se problem pojavio baš kada se radi o predmetu bivšeg pročelnika. Od predsjednice smo zatražili očitovanje o okolnostima koje je istaknula, što je ona odbila porukom da proučimo zakone i propise pa se postavlja pitanje je li to primjeren način komunikacije predsjednice i suradnje s gradskom upravom?“, rekao je gradonačelnik te dodao kako je predsjednica Gradskog vijeća znala da se pred Visokim upravnim sudom vodi postupak o zakonitosti Odluke o ustrojstvu upravnih tijela Grada Pule budući da je skraćeni zapisnik sa sjednice, na kojoj je postavljeno to pitanje, a nije joj prisustvovala, prihvatila na narednoj sjednici za čije je usvajanje glasala.

Gradonačelnik je informirao medije i o trenutnom stanju s planiranom izgradnjom javne garaže u Vrtlarskoj ulici na parceli čiji je vlasnik Grad Pula, ali je u zemljišnim knjigama, 24. studenog 2023., na nekretninu upisan sudski spor kojeg je pokrenuo građanin koji smatra da je dosjelošću stekao pravo vlasništva nad spomenutom nekretninom.

„S obzirom da je u tijeku spor, ali i komunikacija s građaninom koji je pokrenuo spor, Grad Pula zasad ne planira raspolagati nekretninama koje ulaze u obuhvat buduće garaže iako sama zabilježba spora to ne sprječava. U trenutku odabira lokacije na parcelama, gdje je u cijelosti zemljišnoknjižni vlasnik, Grad nije mogao znati da će naići na otpor nekoga tko koristi zemljište bez ikakve pravne osnove. Početak radova, a onda i završetak izgradnje ovisit će o sudskom sporu“, pojasnio je gradonačelnik napomenuvši kako je Grad pokrenuo protutužbu i da se od lokacije nije odustalo.

U nastavku konferencije gradonačelnik Zoričić izrazio je žaljenje zbog ostavki članova Nadzornog odbora Kaštijuna te naglasio kako se svi procesi oko Kaštijuna nastoje ubrzati.

„Mi smo u pozitivnom zamašnjaku. Natječaj za odvoz viškova je u tijeku, dogovaramo s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odvoz bala s Kaštijuna, u procesu smo  restrukturiranja samog Društva. To su sve dobri pomaci. Ovdje odgovornost snose svi. Nadam se da će tijekom narednog razdoblja svi gradovi biti pažljivi s otpadom i količinama koje budu dovozili na Kaštijun. Ukoliko to ne bude funkcioniralo, sklon sam ideji da Puljština ide na referendum s prijedlogom da Kaštijun bude samo za južnu Istru jer očito nema drugog rješenja“, smatra gradonačelnik.

Na kraju konferencije još je jednom čestitao MNK Stanoinvest Futsal Pula, pobjedniku hrvatskog futsalskog Kupa čime su obranili prošlogodišnji naslov te Atletskom klubu Spektar na Prvenstvu Hrvatske ujedno i 1. kolu Hrvatske paraatletske lige, čiji su članovi u konkurenciji 94 natjecatelja i 13 klubova, osvojili čak 11 medalja i ostvarili jedan državni rekord te osobne rekorde, a Grad im je pružio potporu u financiranju prijevoza za odlazak u Zagreb.

Izrazio je sućut obitelji prerano preminule sugrađanke Danijele Ustić, socijalne pedagoginje, mentorice i volonterke te obitelji pokojnog Ivice Percana, predsjednika Skupštine Općine Pula od 1986. do 1990. godine i potpredsjednika 1. saziva Hrvatskog sabora.