Novosti

15/03/2024

Sutra u Dnevnom boravku Rojca koncert "DUETTO ChapetLewsky"

U subotu, 16. ožujka 2024. u Dnevnom boravku Rojca s početkom u 20,00 sati  Udruga RONDO HISTRIAE i Soundpainting platforma Pula u suradnji sa Savezom udruga Rojca predstavljaju događaj u sklopu "Ciklusa koncerata nove, eksperimentalne i improvizirane glazbe_0.5" - koncert "DUETTO ChapetLewsky", na kojem će nastupiti Krunoslav Levačić i Luka Čapeta.

Duetto Chapetlewsky, ili skraćeno “Duetto”, je nastao kao manifestacija potrebe za slobodnim korištenjem glazbenog medija kao direktnog komunikacijskog sredstva bez ograničenja stilske odrednice, očekivanja stilskih, tehničkih ili bilo kakvih ideoloških ili vlastitih očekivanja. Spontanost, prepuštenost trenutku i njegovoj promjenjivosti, je željena početna točka ove interakcije a njen rezultat je pitanje raznih okolnosti prostora u kojemu se performans održava. Budući da pripremljene ideje, muzike, očekivanja ili koncepta van dostupnog instrumentarija nema, Izvođači su prisiljeni biti otvoreni za sve, potpuno izdvojeni od tradicionalne uloge instrumentalista te njihova interakcija počinje biti komunikacija i alat koja stvara kompoziciju u stvarnom vremenu, što neizbježno uključuje i publiku kao dio koji zatvara komunikacijski krug. Traženje iskrenosti u trenutku i pristupanje glazbi iz perspektive zaborava ikakve tradicije je ono što spaja publiku sa glazbom Krunoslava Levačića i Luke Čapete u jedan kriptičan, duhovit, eratičan i gotovo duhovan zvuk i performans.

Događaj je organiziran u sklopu programa "Ciklus koncerata Nove, eksperimentalne i improvizirane glazbe_0.5" i „Ciklusa umjetničkih istraživanja“ Soundpainting platforme Pula kojeg organizira udruga RONDO HISTRIAE uz financijsku potporu Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva grada Pule i Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije. Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.

Biografije umjetnika

Krunoslav Levačić je hrvatski jazz-bubnjar i skladatelj (Zagreb, 18. IX. 1957). Kao bubnjar samouk počeo je nastupati 1974. godine. Od 1989. povremeno svirao u Njemačkoj gdje je živio od 1991. do 1996. Čest je gost europske jazz-scene i traženi studijski glazbenik u Hrvatskoj i inozemstvu. Nastupao je s poznatim glazbenicima (Ladislav Fidri, Damir Dičić, Matija Dedić, Renato Rožić, Lee Konitz, Sam Rivers, Michael Heupel, Allan Praskin, Peter Herbert, David Friedman, Charlie Mariano, Duško Gojković, Gianni Basso, Ferenc Snétberger i dr.). Stalni je član sastava Tamare Obrovac kao i Boilers Quarteta, s kojim je objavio kompaktne diskove Some Blues (1997), Abstract Lights (1999) i St. Miles Infirmary, 2000; u suradnji s Boškom Petrovićem), te sastava Boilers All Stars, s kojim je snimio album That’s It (2003). Vrstan pedagog i autor udžbenika bubnjarskih tehnika Metoda za bubnjeve (1998). Višestruki je dobitnik nagrade Status Hrvatske glazbene unije za najboljega jazz i rock-bubnjara.

Luka Čapeta (1992.) počinje svirati gitaru s 15 godina te uz pomoć mentorstva Brune Mičetića upisuje akademiju za jazz, elektroniku i modernu glazbu u Beču. Uz mentore Petera Felixa Roma i Michaela Tiefenbachera uči kontrapunkt, kompoziciju, jazz glazbu, avangardnu glazbu, noise i eksperimentalne smjerove. Nakon pet godina života i školovanja u Beču, seli se u Zagreb i aktivno sudjeluje u poticanju razvoja lokalne scene. Od plesnih predstava, filmske i dokumentarne glazbe, klupske scene i studijskih angažmana, sudjeluje kao producent, zvukovni inženjer, gitarist, aranžer i savjetnik. Od elektronske glazbe, do jazza, noisea, popa, etna i raznih hibridnih stilova, uvijek je na rubu eksperimentalnog i drugačijeg, u potrazi za novim estetikama i zvukom.

Ulaz na koncert je besplatan.